Toplumcu anlayışla kurulan sosyal girişimlerin çerçevesi için tutarlı ve çoklu disiplinlere dayalı üzerinde mutabık kalınmış bir teorik çerçeve hala oluşturulmuş değil. Sosyal girişimler teorik bir çerçeveden yoksun oldukları gibi özgün yasa/yönetmeliklerden de yoksundur.
Sosyal girişimler teorik bir esasa ya da mevzuat düzenlemelerine dayanmadan uygulamada gelişerek şekillenip yapılanmaktadır. Bu süreçte gerek akademik çevrede yapılan çalışmalar gerekse uygulamadaki gelişmeler sosyal girişimcilik kavramının ve anlayışının literatürde sürekli yer bularak farklı yaklaşımları da beraberinde getirmektedir.
Ülkemizde 10 yılı aşkın bir tanınmışlık özgeçmişi olan sosyal girişimcilik kavramı; sosyal girişimci olan bireylerin çoğunluğu tarafından bile hala bilinmemektedir. Diğer taraftan işletmelerin çoğunluğu, sosyal sorumluluk bağlamında yürüttükleri kurumsal faaliyetlerin; isabetli, etkin ve etkili olmasının bu faaliyetlerin sosyal girişimcilik anlayışı içinde yürütülmeleri ile mümkün olacağının farkında değiller. Bu nedenle sosyal girişimciliğe yönelik kuramsal bir yapının geliştirilmesi amaçlı çalışmalara, teori ve pratiğe (uygulamaya) yapılacak katkılar açısından büyük bir gereksinim duyulmaktadır.
Bu nedenle sosyal sorumluluk bağlamında işletmelerin ve/veya sosyal girişimci bireylerin bir sosyal modele dayanarak yaratabilecekleri sosyal katma değerin sürdürülebilirliğini sağlamak önemlidir. Bu bağlamda uygulamada elde edilen sonuçları değerlendirerek sosyal girişimcilik yaklaşımının kavramsal çerçevesinin kuramsal olarak temellendirilmesine ve genellemeler yapılmasına ihtiyaç vardır.
Bu amaçla, önce sosyal sorunların ve bu sorunlara ilişin kavramlarla ilgili bilgiler ve yapılan çalışmaların incelenerek, sosyal değer odaklı sosyal girişimciliğin kuramsal yapısını, uygulamanın ihtiyaçlarını saptayıp irdeleyerek oluşturmak gerekmektedir. Bu nedenle sosyal girişimcilik faaliyetlerinin diğer girişim faaliyetleri gibi ekonomik bir sistem içinde yönetim kuralları için değerlendirilerek diğer girişimlerde var olan kar hedefli ekonomik amacı ile birlikte sosyal fayda yaratan sosyal değer amacının kavramsal çerçevesinin belirlenmesinin hedeflenmesi gerekmektedir.