Sokaktaki Dostlarımız

Türkiye'de ne kadar sokak hayvanı olduğunu biliyor musunuz?

İstanbul'da 1 milyona yakın Türkiye'de ise yaklaşık 10 milyon civarı sokak hayvanı yaşadığı tahmin edilmekte. Bazı ülkelerin nüfusundan bile daha fazla sayıda hayvan sokaklarda, aşısız, korunaksız, mamaya ve suya muhtaç durumda. Ne yazık ki bu hayvanlardan bazıları çocuklara arkadaş, sevgiliye hediye olsun diye alınıp sonrasında bakılamadığı-hevesi geçtiği için sokağa terk edilen hayvanlar.

Sokaklarda yaşayan hayvanlar için kısırlaştırma tedbirleri alınmadığı için ne yazık ki sayıları da kontrolsüz olarak artıyor. Sokaklarda sınırlı miktarda yiyeceğe ulaşabildiklerini düşünürsek sayılarının artması yeni yemek ortaklarının çıkması demek. Sayılarının kontrol altına alınması ise belediyelerin sorumluluğunda.

Türkiye genelinde 255, İstanbul'da ise 40 civarında hayvan barınağı bulunuyor. Bunların bazıları rehabilitasyon merkezi olarak hizmet veriyor.

Sokak hayvanlarının barınaklara yerleştirilmesi konusunda ise farklı görüşler var. Ülkemizde barınaklar sayıları, tıbbi ve fiziki şartları bakımından ne yazık ki yeterli değil. Bazıları şehrin dışında, bazıları betondan kafesler şeklinde yapılmış yapılar. Hayvan severler için barınaktan öte hapishane olarak görülüyorlar. Bu nedenle sokak hayvanlarının yerinin sokaklar olduğunu düşünüyorlar.

Gruplar halinde dolaşan sokak köpeklerinin açlık veya içgüdülerinden dolayı çocuklara zarar vermesi nedeniyle barınakların şart olduğunu düşünenler de var.

Sokak hayvanlarına nasıl yardımcı olabiliriz?

• Petshoplardan almak yerine sahiplenelim: Petshoplarda kedilerin fiyatları 3000 TL'den başlıyor. Bazı internet siteleri üzerinden de cins kedi ve köpeklerin satışı yapılmakta. Barınaklarda bulunan hayvanları sahiplenmek ise ücretsiz, ancak isterseniz mama bağışında bulunabilirsiniz.

• Barınaklara gidelim: Çocuklarımızla verimli vakit geçirmek için birlikte barınaklara gidip hem onların hem de canlı dostlarımızın karşılıklı sevgi alış verişinde bulunmalarını sağlayabiliriz.

• Yanımızda mama bulunduralım: Sokağa çıkarken yanımıza alacağımız 1 avuç mama bir kedinin o gün aç kalmasını engelleyecektir. Ayrıca pişirdiğimiz balık, tavuk gibi yiyeceklerden kalanları çöpe atmak yerine; bir kabın içinde kapının önüne koymak bile onlara yardımcı olmamızı sağlar.

• Güvendiğiniz Bir Kuruma Bağış Yapın: Sokak hayvanlarına destek olmak için kurulmuş pek çok kurum var. Nikahlarda dağıtılacak hediyelik ürünler, çektireceğiniz fotoğraflar, şirket logonuzu kullanarak yaptıracağınız takvimler, hediye olarak alacağınız çikolatalar için bu kurumlardan hizmet aldığınız takdirde sokak hayvanlarına da yardım etmiş oluyorsunuz.

• Alo 153: Sokaklarda yardıma muhtaç durumda bulunan hayvanlar için bu numarayı arayarak bilgi ve destek alabilirsiniz.

İnsan dışı olarak nitelenecek varlıkların sebep olduğu birkaç olumsuz vakayı saymazsak acıma duygusuna sahip, yardım etmeyi seven bir milletiz. Sıcak günlerde kapımızın önüne bir tas su koyup, soğuk havalarda dışarda yatan kedi- köpekleri dükkanların, apartmanların içine alırız. Apartman kapılarımızın önüne kutular koyup onlara ev yaparız. Çok görmüşümdür kasaptan aldığı artıkları pişirip, ekmekle karıştırarak sokaktaki hayvanlara veren insanları. Merhamet göstererek sokakta bulduğu yaralı bir hayvanı veterinere götürüp tedavi ettireni. Belki de insan olarak yaratılmamızdaki nedenlerden biri de budur. Dünya'nın sadece insan ırkı için yaratılmadığını bilmek gerekiyor.

Sokak hayvanlarının başıboş dolaşmasını engellemek için çözüm yolu, onları toplayarak itlaf etmek değildir. 1910 yılında Hayırsız Ada'da yapıldığı gibi sokak hayvanlarını aç – susuz şehirden uzak bir yere bırakarak kaderine terk etmek de olmamalıdır.

Bu hayvanların kısırlaştırma ve aşılama işlemlerinin yapılması, sakat-hastalıklı durumda olanların ise yaşam koşulları uygun barınaklarda bulundurulması en uygun çözüm olacaktır.