Solunum Derneği TÜSAD, halk arasında 'akciğer sertleşmesi' olarak bilinen İPF (İdiyopatik Pulmoner Fibrozis) konusunda önemli hatırlatmalar yaptı. İPF'de erken teşhis ve tedavinin önemine dikkat çeken TÜSAD DPAH-PVH Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Funda Coşkun, ilerleyici bir nefes darlığı ve kuru öksürük gibi belirtiler varsa, Göğüs Hastalıkları Uzmanına başvurulması gerektiğini vurguladı.
Dünyada binlerce insanı etkileyen ve hakkındaki bilimsel araştırmalar halen süren İdiyopatik Pulmoner Fibrozis hastalığına dikkat çekmek amacıyla ilan edilen İdiyopatik Pulmoner Fibrozis Farkındalık Ayı kapsamında açıklama yapan Prof. Dr. Funda Coşkun, 'akciğer sertleşmesi' olarak de bilinen İdiyopatik Pulmoner Fibrozis konusunda önemli açıklamalarda bulundu.
Nedeni genelde bilinmeyen İPF'nin sıklıkla başka hastalıklarla karıştırılabildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Funda Coşkun, İdiyopatik Pulmoner Fibrozis'ın ayırıcı tanıları arasında ilerleyici nefes darlığı ve kuru öksürük var. Bu belirtileri olan hastalarımızın vakit geçirmeden göğüs hastalıkları uzmanlarına başvurmalarını öneriyoruz' uyarısını yaptı.
Nefes darlığı ve kuru öksürüğe dikkat!
Toplumda tanı alamayan çok sayıda İPF hastası bulunduğuna dikkat çeken Coşkun, hastalıkla ilgili şu bilgileri verdi: 'Akciğer duvarlarının kalınlaşmasına neden olan ve akciğerlerin kana oksijen aktarma kabiliyetini etkileyen fibröz bağ dokularının birikmesiyle ortaya çıkan İdiyopatik Pulmoner Fibrozis'in nedenleri çok iyi bilinmiyor. İPF'nin otoimmün hastalıklardan diğer interstisyel akciğer hastalıklarına kadar diğer durumların neden olduğu hastalıklarla da ilişkisi olduğu biliniyor. Hastalığın en önemli belirtileri ise nefes darlığı ve kuru öksürük.'
İPF'nin henüz kesin bir tedavisi olmadığını belirten Coşkun, hastalığın tanı ve tedavisi konusunda şu uyarıları yaptı: 'İPF'de erken tanı yöntemleri çok önemli. İPF'nin tanı aşamasında idiyopatik diyebilmek için mesleksel, çevresel risklerin değerlendirilmesi ve dışlanması gerekiyor. Nefes darlığı ve kuru öksürüğün olduğu durumlarda İdiyopatik Pulmoner Fibrozis akla geliyor. Görüntülemeler ve solunum fonksiyon testlerinin yardımıyla hastalarımız değerlendiriliyor, diğer akciğer hastalıkları dışlandıktan ve uzmanların teşhisi konduktan sonra tedavi seçenekleri belirleniyor. Bu aşamalardan sonra ilaçlarla hastalığın tedavisi başlıyor. Uygun hastalar için akciğer nakli de bir seçenek olarak değerlendiriliyor.'