Şiirin Dili

Hafta sonu açılışı yapılan ünlü şair D. Ali Gültekin'in resim sergisinin açılışına katıldım. Bağımsız Sanat Vakfı'nda sergilenen ve satışa sunulan birbirinden güzel tabloların içinde olmak oldukça güzel bir duyguydu. Sanatın ve sanatçının yanında olmak, olabilmek insana her zaman gelişim ve değişim anlamında katkı sağlıyor. Çünkü ne olursanız olun, nerde yasarsanız yaşayın asla bir şairin, bir yazarın gözüyle dünyaya bakmanız mümkün değildir. Çünkü sanatın bilmediğimiz bir konuda farkındalık yaratacak gücü vardır.

Bu anlamda ressam D. Ali Gültekin aynı zamanda bir şair, bir yazar ve gazetecilik yanı olan, sanatın birçok alanında eser vermiş donanımlı birisidir. Çok güzel şiir kitapları, romanları vardır.

Sergi açılışına yoğun ilgi vardı. Gazeteciler, basından olanlar, röportaj için gelenler, ressamlar derken sohbetimiz sanat üzerine saatlerce devam etti.

Ressam Ali Gültekin, konuşmasının bir bölümünde eserlerini meydana getirirken insan faktörüne değindi, insansız hiçbir şeyin kıymetinin olmadığını, covid döneminde sokaklardaki insan azlığında mutsuz olduğunu, o dönemde en çok insan kalabalığını özlediğinden söz etti.

Sergi açılışına katılan birbirinden değerli insanları isim isim burada yazmak istemedim çünkü unuttuğum, atladığım ya da bizden sonra gelenlerin isimleri eksik olacağından sadece sohbet sırasında sanat adına sohbetimizde aldığım bir iki nota yer vermek istedim. İnsan ve sanat dediğimizde ortamın güzelliğini anlatan sohbet esnasında söylenen güzel sözleri not aldım:

Osman Öztürk - Ressam- 'Sanat; insan içerir. Sanat, insanın dostluğun özüdür.'

Hülya Yazıcı: Vakıf Başkanı –'Fotoğraf bir anı durdurmaktır. Anlık bir yaşamın görüntüsüdür. Ayrıca, bir tabloda ressamın neyi anlatmak istediği değil, neyi anladığınla ilgilidir.

Rafet Ulutürk: Bulgaristan Türkleri Kültür ve Hizmet Derneği Başkanı- 'ben çok ressam gördüm ama böylesini görmedim. Çok farklı bir çeşit, bizim oralarda böylesi yoktu.'

Hüseyin Kılınç: Gazeteci- 'Sanatçının odaklandığı toplumsal bir sorunun, bir yaranın, bir sorunun çözümünü arayan insanların yapabileceği bir eylemdir.'

Ayrıca ressama bir sürpriz olarak lise edebiyat öğretmeni Sayın Hikmet Karaçoban hocanın katılımı renk kattı.

D. Ali Gültekin kimdir? Gazeteci, şair, yazar, ressam

1963 yılında Konya'nın Taşkent ilçesine bağlı Alata (Balcılar) da doğdu. Çocukluk ve gençlik yılları Karaman'da geçen yazar, İlkokulu, Güneş ilkokulu, istiklal ilkokulu ve Kemal Reis ilkokulunda okudu ve daha sonra Karaman'da lise eğitimini tamamladı. Ortaokul yıllarında şiir yazmaya başladı. Şiirleri ve yazıları öğretmenlerinin ilgisini çekti.

Resim dahil, sanatın her alanına ilgi duyuyordu. Resim yapıyor, şiir yazıyor, roman ve hikayeler yazıyordu. Lise yıllarında yazdığı, yönettiği, oynadığı ve sahnelediği 'Asır ve Gençlik' adlı oyunu büyük ilgi gördü. Edebiyat öğretmeni Hikmet Karaçoban'ın yazılarına ve şiirlerine gösterdiği özel ilgi, onun edebi yaşamında önemli bir yere sahip.

Çocukluk ve gençlik yılları Karaman'da geçti.

Öğrencilik yıllarında Karaman'da Uyanış gazetesinde muhabirlik yaptı, romanları tefrika halinde yayınlandı ve aynı gazetede yazılar yazdı. 1980 ihtilalinden 4 ay önce, ilk öğretmenim ve ilk hocam dediği ve kendisinden çok şey öğrendiği, Karaman'ın tanınmış simalarından 'Alatalı Sarı Hoca' lakabı ile bilinen babasını kaybetti. Çok genç yaşta kaybettiği babasının ölümüyle derinden sarsıldı.

Ve İstanbul…

1982 yılında İstanbul'a geldi. Güzel Sanatlar Fakültesinde okumak istedi ama ekonomik nedenlerden dolayı olmadı, okuyamadı. Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesine girdi ve yükseköğrenimini orada tamamladı. Hem çalıştı, hem okudu. Birçok değişik işte çalıştı, ticaretle uğraştı, yöneticilik yaptı ama sanattan ve edebiyattan hiç kopmadı. Maddi ve manevi sıkıntılı günler geçirdi.
Eleştirel ve aykırı bir duruşu vardı ve zaman zaman sert çıkışlar yapıyordu. Bu yanı onu, ele avuca sığmaz hale getiriyordu. 1992 yılında ilk şiir kitabı 'Akşama Sitem' yayınlandı.

Edebiyat ve sanat dünyasının çok değerli isimleriyle tanıştı ve dostluklar kurdu. Jale Sinar, Ömer Nida ve Salah Birsel'in çok manevi desteğini gördü. Edebiyat dergilerinde şiirleri yayınlandı, TV programlarına konuk oldu, Edebiyat dergilerinde yayın kurulu üyeliği yaptı ve şiir yarışmalarında seçici kurullarda görev aldı.

Türkiye'nin dört bir yanında şiir dinletileri yaptı, söyleşi ve imza günlerine katıldı.
Bu Akşam, Gelmedin, Geceler Sessiz ve daha başka şiirleri değerli müzisyen, bestekar, Talat Kurter tarafından bestelendi. 2002 yılında Marmara Üniversitesi öğrencileri tarafından 'Altın Kalp' ödülüne layık görüldü ve 'Yılın En İyi Yazarı' seçildi. Yayınevlerinde çalıştı. 2006 Yılında Bizim Kitaplar daha sonra Ekim, Anemon ve Ay Kitap yayınevlerini kurdu ve halen Genel Yayın Yönetmenliğini yapıyor.
D. Ali Gültekin uzunca bir süre ara verdiği resim çalışmalarına 2016 yılında Sait Işık'ın teşvikiyle yeniden başladı, kendine has tekniğiyle eserler üretti, kişisel sergiler açtı ve Karma sergilere katıldı.

Yenigün gazetesinde köşe yazarlığı yapıyor.

Yayınlanan Kitapları:

Akşama Sitem(şiir) 1992, Bağbozumu(şiir) 1998, Deniz Yangını(şiir) 2000, Sana Böğürtlen Topladım(şiir) 2000, Oyun(şiir) 2001, Ay Işığı Aşkları(Toplu şiirler) 2002, Düşünceler Geçidi(deneme) 2002, Mavi Şehir Suskundu(şiir) 2004, Hayyam'dan Yansımalar(Araştırma-İnceleme) 2004, Çıplak Düşler Kahvesi(Roman) 2004, Sosyete Falcısı(Roman) 2006.Adalara Kar Düştü(Şiir)2008, Mavi Tren(Çocuk Şiirleri)2010, Gölgelerin Ardından(Toplu Şiirler)2015, Sana Bir Çift Sözüm Var(Toplu Şiirler)2015 Aklımın Seyir Defteri adlı eserleri yayınlanmıştır.


Hafta sonunun sanat ve sanatçı dostlarla birlikte geçirmek harika bir duyguydu. Bu güzel açılışa davetlerinden dolayı vakfa ve ressam dostum Ali Hocaya çok teşekkür ederim.

Bağımsız sanat Vakfı-aylık sanatsal faaliyetler, projeler ve sanatın birçok alanında etkinlik yapan değerli bir vakıf olarak çalışmalarına Yön. Kur. Bşk Hülya Yazıcı başkanlığında devam etmektedir.

Şiirin Dili- Resim sergisi, D. Ali Gültekin

6-27.05.2023

Bağımsız Sanat Vakfı

Cağaoloğlu, Hobyar Mah. Ankara Caddesi No: 3 Fatih/ İstanbul