Merhaba Sevgili Okurlar,
Seramik, kil ve kaolen maddelerinin yüksek sıcaklıkta pişirilerek şekiller verilmesi ile oluşan bir sanat türüdür. En basit tarifiyle 'çok yüksek sıcaklıkta pişirilmiş toprak' demektir.
Seramik görsel sanatların, göze hitap eden eserler çıkaran sanatlarından biridir.
Seramiğin tarihi çok eskidir. İlk seramiğin milattan önce 6000 yılında Anadolu'da üretildiği bilinmektedir.
Çatalhöyük'teki kazılarda elde edilen seramik parçaları, aradan 8000 yıl geçmesine rağmen bozulmadan günümüze ulaşmıştır.
Anadolu ve Mısır'dan sonra Girit Adasına yayılan Seramik Sanatının M.Ö. 3500 yıllarında Mezopotamya'da Sümerler tarafından pişmiş tuğla kullanılarak saraylar, yollar yapıldığı biliniyor. M.Ö. 1200 yıllarında yapılan Babil Saraylarında, Babil kulelerinde de pişmiş tuğla kullanılmış… Mısır Piramitlerin iç kısımları da tuğla ile örülmüştür.
İlk Türk Seramik Sanatçısı Füreya Koral'dır.
Cumhuriyetimizin 100. Yılına özel hazırlanan 'Kozmoz Seramik Heykel Sergisi'ni sizler için gezdim.
Bu muhteşem eserin hangi sanatçıya ait olduğunu sorduğumda, 'bu bizim ortak işimiz…' Serginin simgesi olarak 12 sanatçı tarafından her bir parçası atölyede yapıldı cevabını aldım.
Hakan Göktanır, Nihan Sezer Seregör, Neşe Kurt, Rıdvan Düz, Selma Erbayav, Güzide Akgün, Nazlı Bircan, Ertan Erkoç, Emel Avşar Tosun, Yıldıray Akçayoğlu, Ersin Budak, Nuray Adsız. Bu 12 sanatçının ağızlarından çıkan kelimelerin oluşturduğu cümleleri de sizlerle paylaşmak isterim.
Vaktiyle Ata'mızın da ifade ettiği gibi 'Sanatsız kalmış bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir' sözünden yola çıkarak, sanatın her dalının günlük yaşamda daha fazla yer bulması gerektiğini düşünüyor ve bu bilinçle çalışıyoruz.
Sizlerle birkaç eser paylaşmak istiyorum.
Bir dahaki yazıma kadar sevgiyle kalın.