Şaşılık çeşitli nedenlere bağlı olarak her iki göz arasındaki paralelliğin bozulmasıdır. Şaşı bir bireyde gözlerden biri düz bakarken diğeri aşağıya, yukarıya, içe veya dışa doğru kayma gösterir. Daha ileri vakalarda ise her iki gözde de kayma görülür. Şaşılık nedenine bağlı olarak geçici veya kalıcı olabilir.
Genellikle çocukluk döneminde ortaya çıkan şaşılık, güneşte tek gözünü kapatma veya her iki gözü de kullanabilmek için başı öne eğme belirtileriyle ortaya çıkar. Bunun dışında en sık görülen belirtileri; gözlerde sulanma, baş ve göz ağrısı, çift görme, bulanık görme ve üç boyutlu görebilme algısının kaybolmasıdır.
Şaşılığın temel nedeni gözlerin dış kısmına yapışık olarak bulunan ve gözün aşağı, yukarı, sağa ve sola hareket ettirilmesini sağlayan altılı kas gruplarından birinde veya birkaçında meydana gelen kuvvet azalması veya artmasıyla gözler arasında oluşan uyumsuzluktur. Şaşılığa neden olan diğer durumlar ise; genetik nedenler, down sendromu, serabral palsi, beyin tümörleri, hidrosefali, hipertansiyon, diyabet ve çocukluk döneminde geçirilen ateşli hastalıklar ve travmalardır.
Klinik göz muayenesi sonucunda şaşılık tanısı kolaylıkla konulabilir. Ailede şaşılık olması durumda çocuklarda görülme olasılığı yüksektir. Çocukluk döneminde başlayan tedavilerde iyileşme oranı artış gösterir. Bebekliğin üçüncü, dördüncü ayından itibaren gözlerin küçük nesnelere odaklanması gerekir. Altıncı ay itibariyle de bir bebek hem yakındaki hem de uzaktaki nesnelere odaklanabilmelidir. Bu nedenle çocukların 3 yaşına gelene kadar birkaç kez göz muayenesinden geçmesi önemlidir.
Şaşılık tedavisinde çeşitli yöntemler bulunmaktadır. En çok kullanılan yöntem gözlük veya kontakt lenslerdir. Ayrıca ilaç tadavisi veya ameliyatla da sorun giderilebilir.
Şaşılığın zamanla düzelmesini beklemek herhangi bir tedavi yöntemi uygulamamak durumu daha da kötüleştirebilir. Tedavinin sağlanmadığı durumlarda kalıcı görme bozuklukları, bulanık görme, baş ağrısı, görüşte 3 boyutu algılayamama gibi durumlar yaşanabilir. Ayrıca şaşılığın yan neden olabileceği beyin tümörleri gibi durumlar da gözden kaçırılabilir.