Sanatçı Handikapları

Sanatçılar kelimesini öyle yabana atmayın. Ağız dolusu söyleyin ki etkili olsun. Çünkü değerli olmak isterler. Bir de eli kalem tutan herkes de sanatçıyım diye gezer ki onları da moda sokmak zorundasınız. Yoksa en kötü siz oluyorsunuz, bilginize.
 

Sanatçı demek “Hayatını sanata göre şekillendiren, sanat ile uğraşan kişi.” Anlamına gelmekte. Bütün hayatınızı sanatınıza göre yaşamanız gerekli en başta.
 

Hangi dal ile uğraşırsanız uğraşın önce halka mal olmanız gerekmekte. Öncelikle halk sizi kabulleniyor mu bir bakın bakalım…
 

Diğer yandan da yaptığınız eserlerin sıklığı ve kalitesi önemli. Beğeni alıyor mu, ne tepki alıyor vs. diye bir bakmak gerekli.
 

İki satır yazmakla sanatçı olunur mu veya süreklilik arz etmeli midir? Hala tartışma konusu olmakla birlikte hayatını buna adayanların günahının ne olduğunu da sormamız gerekir.
 

Sanatçı olmak ile bohemlik arasında doğrusal bir ilişki olmalı mıdır? Her sanatçıyım diyen bir kasket takmalı ve bir fular iliştirmeli midir boynuna? Herkesin normalde kendine göre bir tarzı var ve sanatçılar için göz önünde olduklarından belki ufak dokunuşlar gerekebilir ama abartmanın alemi ne, bilemiyoruz.
 

Her sanatçıyım diyen önce toplumla ayrıştırmakta kendini. Yani bohem takılmakta da diyebiliriz.
 

Aslında yapılan sanatsa çok da toplumdan ayrı değildir. İçinde bulunduğunuz toplum etkilemektedir. Önce beğenilip beğenilmeyeceğini düşünürsünüz çünkü. Çok aykırı bir şeyse de yaptığınız dışlanıp dışlanmayacağınızı düşünmenizin gerektiği gibi.
 

Aslında kendini sanatçı görenlerin bunlara aldırmadan içlerinden geldiği gibi bu işi icra etmeleri ve ulaştırabildikleri kadar insana ulaştırmaları gereklidir.
 

Yaptığınız çok da iyi olsa insanlara ulaşmadıktan sonra nasıl değer görmeyi beklememeniz gerekirse insanlara ulaştıktan sonra da keyiflerine uymazsa tutulmama ihtimali olacaktır.
 

Sanatçıyım diye geçinenler de bütün bu handikapları baştan kabullenmeliler çünkü kendi iradeleri ve kendi zevkleri için yapmaktalar bunu en başta. Sanat toplum için de sanat için de değildir aslında. Herkesin kendini ifade şekli başkadır ve bazı insanlar kendilerini sanatla ifade etmek isterler o kadar. Bir eser çıkarırken önce sanatçısını memnun etmelidir.
 

Son olarak da hangi alan olursa olsun önce halka mal olmak gerekli sanatçı unvanını alabilmek için. Çevrenizde “Biz sanatçılar…” diye başlayan cümlelere itibar etmeyiniz. Önce sanatının kalitesi sonra da ne kadar kişiye ulaşabildiğine bakınız. Bir insan sanatçılık unvanını en başta hak etmelidir.
 

İnsanlar beni anlamadı diyenler zaten silinip gidecek olanlardır. Amaç arkada eser bırakmak, kimsenin sizi anlaması değil. Sadece tanınmışlık da işe yaramaz, zoraki popüler olmak için sanatçıyım diye geziyorsanız.
 

Bu konuyu anlatmak sayfalar dolusu sürer. Sanatçı handikaplarına devam edeceğiz…