Genelde yağmurlu veya soğuk havalarda ağrıyan eklemlerden şikayetçi olanımız vardır. Bu durumu romatizma ağrısı olarak tanımlayarak doktora gitmeye gerek duymayanlar bile olabilir. Ancak işin doğrusu nedir? Romatizma nasıl bir hastalıktır ve tedavisi var mıdır? Bu yazıda kısaca bu konudan bahsedeceğim.
Romatizma tendonları, kasları, bağları, kemik ve eklemleri tek tek veya toplu olarak etkileyebilen, ağrı ve hareket kısıtlılığına neden olan bir kas-iskelet sistemi bozukluğudur. Hemen hemen her yaşta ortaya çıkabilir. En tehlikelisi romatoid artrit (iltihaplı romatizma) olarak kabul edilir. Romatizma kilolu kişilerde daha fazla ağrıya neden olurken tedavi edilmemesi durumunda ciddi rahatsızlıklara yol açabilir.
İltihaplı romatizmada bağışıklık sistemi yanlışlıkla sağlıklı dokulara saldırmakta, böylece vücutta ağrı, şişme ve sertlik oluşmaktadır. Diğer bir romatizma türü olan ve halk arasında kireçlenme olarak bilinen türde; kemiklerin ucundaki yumuşak kıkırdak doku zarar görerek, eklemlerde ağrıya ve harekette zorlanmaya neden olur. Genel olarak kalça, diz, bel ve boyun bölgesini etkiler.
Romatizmanın en yaygın belirtileri;
● Birden fazla eklemde hissedilen ağrı, kızarıklık ve şişlik
● Özellikle diz, dirsek ve ayak bileklerinde ağrı
● Göğüs ağrısı ve nefes darlığı
● Omurgaya yayılan bel ağrısı
● Güneşe karşı hassasiyet
● Hareket ederken zorlanma ve tutukluk
● Böbrek fonksiyonlarında bozulma
● El ve ayak tırnaklarında değişiklik
● Döküntü ve ağız kuruluğudur.
Romatizma tedavisinde son yıllarda yeni ilaçlar kullanılmaya başlanmış ve önemli başarılar elde edilmiştir. Ancak çoğu romatizmal hastalığın tamamen iyileştirilmesi mümkün olmayabilmektedir. Tedavideki başlıca amaç şikayetlerin ortadan kaldırılması ve oluşabilecek organ tutulmalarının önlenebilmesidir. Romatizma kronik bir hastalık olduğundan tedavisi ömür boyu sürebilir. Kontrol altına alınması durumunda bile sürekli doktor takibi gerekmektedir.
Romatizma sadece yaşlılarda görülmemektedir. Çoğu romatizmal hastalık genç yaşlarda başlamaktadır. Omurga romatizmaları genç erkek bireylerde daha sık görülürken, eklem romatizmaları doğurganlık çağındaki kadınlarda daha sık görülmektedir. Romatizmal hastalıklarda genetik yapının da önemi bulunmaktadır. Romatizma çocukluk yaş gruplarında da ortaya çıkabilmektedir. Erken dönemde tespit edilmemesi durumunda kalıcı sakatlıklara ve gelişimsel problemlere neden olabilir.
İltihaplı eklem romatizmalarında kaplıca ve sıcak su önerilmez. Hatta kaplıca uygulamaları şikayetleri arttırabilir. Bu gibi kararlarda romatizma hastalarının mutlaka doktora danışmaları önerilmektedir.