Rica Olunur!

0

Her kurumsal kimliği olan kurumsal mıdır?

Tüm işletmelerin en büyük rüyasıdır bir gün “kurumsal” olabilmek. Hatta lafa geldiğinde çoğu işletme kendini böyle tanımlar. Kurumsal olmak, çok sayıda elemana ve yüksek ciroya sahip olmak şeklinde algılanır. Hele bir de fiyakalı bir logon, antetli kağıdın, elemanlarının şık giysileri ile misyonunu ve vizyonunu bolca anlattığın web siten varsa; kim kurumsal olmadığını söyleyebilir ki!

Oysa kurumsal kimlik sadece bir şirket veya kurum olduğunu gösterir. Tıpkı cüzdanımızda taşıdığımız kimliğimizin bizim insan olduğumuzu göstermesi gibi. Ancak kimliğimizi altın ve pırlanta kaplı bir çerçeve içinde herkese göstermemiz, iyi bir insan olduğumuz anlamına gelmez. Bizi iyi insan yapan niyetimiz, düşüncelerimiz ve davranışlarımızdır.

Her fırsatta kurumsallığı ile övünen yüzlerce elemanı ve bir sürü fabrikası olan patron, çay ocağına alınacak şeker için müsaade isteyen muhasebe müdürüne cebinden çıkardığı parayı veriyorsa... Bölgenin en kurumsal oteli olduğunu söyleyen bol yıldızlı otel patronu, mutfaktaki bıçakların bilenmesi için aşçıbaşının seyyar bileyiciyle pazarlığını beğenmeyip, kendisi pazarlık yapıyorsa... Ve sonunda “tamam beyim, ne verirsen ver” diyen üç kuruşa saatlerce bıçak bileyen adama karşı kazandığı zaferin tadını, elemanlarına yönelttiği kurumsal bir “gördünüz mü” gülücüğüyle çıkarıyorsa...

Kurumsal mıdır?

Duyuruların, uyarı tabelalarının, duvar yazılarının altına “rica olunur” diye ekleyince; elemanlarına, müşterilerine, altında “müdüriyet” yazan duygusuz, ruhsuz ve üst tabakadan mesajlar verince kurumsal mı olunur?

Neden kurumsal mesajlarda hep “rica olunur”? Kimdir bu rica eden? Ortalıkta rica eden olmayınca insanlar otomatik olarak rica edenin kurumsal bir şey olduğunu mu düşünür? Daha mı saygı gösterir? Ricaya uyar mı? Yoksa kurumsal bir küstahlık olarak algılayarak aksini mi yapar?

Uluslararası bir restoran zincirinin en büyük sıkıntılarından biri, tuvaletteki pisuvarlara atılan yabancı maddelerdi. Tıkanınca ve bozulunca, hem müşterilerden tepki gösteriyor, hem de ciddi maliyetler oluşuyordu. Bunun üzerine, şöyle bir uyarı yazısı asıldı: “Pisuvarlara yabancı madde atılmaması rica olunur -  Müdüriyet”. Ancak yazı hiç bir işe yaramadı. Hatta tıkanan pisuvar sayısı arttı. Restoranlardan birinde tuvaletlerin temizliğinden sorumlu olarak çalışan bir görevli, müdüriyet yazılı uyarıyı çıkartarak şöyle bir yazı astı: “Lütfen pisuvarlara yabancı madde atmayın. Tıkanınca çok zor açıyorum. Teşekkürler. Temizlik görevlisi ...İsim”

Sence sonuç ne oldu? Bu yazı karşısında senin tavrın ne olurdu?