Renkli Tehlike

Günlük yaşantımızda yiyecek ve içeceklerde kullanılan gıda boyaları, özellikle çocuklarda birçok hastalığa davetiye çıkarıyor.

Gün geçtikçe günlük hayatta daha fazla maruz kalınan gıda boyalarının sağlık üzerindeki potansiyel zararları, bilim dünyası tarafından giderek daha fazla vurgulanıyor. Yapılan araştırmalarda gıda endüstrisinde kullanılan bu renklendiricilerin, çeşitli sağlık sorunlarına yol açtığı belirtiliyor. Özellikle çocukların tükettiği renkli atıştırmalıklar ve içeceklerde sıkça kullanılan bu boyalar, uzmanların ve ebeveynlerin endişelerini artırıyor.

Dr. İyigün Gedik, gıda boyalarının yol açmasından endişe edilen hastalıkların başında dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, alerji ve kanserin geldiğini belirtti, 'Yapılan çalışmalarda gıda boyası tüketiminin dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğuyla küçük ama anlamlı bir ilişkisi olduğu belirlenmiştir. Tartrazin ile ilgili yapılan bir çalışma huzursuzluk, irritabilite ve uykuya dalma güçlüğüne neden olabileceğini göstermiştir.

Yetişkinlerin, özellikle de çocukların yiyeceklerinde doğal ve organik seçeneklere yönelmenin büyük önem taşıdığına değinen LifeClub Hekimi Dr. İyigün Gedik, sözlerini şöyle tamamladı: 'Yapılan çalışmalar bir gıda boyasıyla bir hastalığın ilişkisini bize tam olarak kanıtlamasa bile kullanımlarının özellikle çocuk yaş grubunda güvenilirliği tartışmalıdır. Doğanın bize sunduğu gıdalardaki doğal renklere odaklanmak ve çocuklarımızın ilgisini buna yöneltmek hiç şüphesiz ki sağlıklı bir seçim olacaktır.'

Mecbur kalmadıkça çocuklarımızı gıda boyasıyla imal edilmiş yiyecek ve içeceklerden uzak tutalım, onlara normal gıdalar verelim. Alışkanlıklarını da bu yönde geliştirirsek gelecekte sağlıklı nesiller yetiştirmiş oluruz.