Protein ve karbonhidrat deposu: Greçka

Son zamanlarda adını sıkça duymaya başladığımız greçka yani karabuğday kurak ve serin iklimleri seven minik bir bitki.

İçinde bol miktarda B vitamini, magnezyum ve lif bulunuyor. Sadece 100 gramında yaklaşık 13 gram protein, 10 gram lif, 450 miligram potasyum, 18 miligram kadar da kalsiyum bulunan oldukça faydalı bir besin maddesi.

Özellikle glüten alerjisi olan çölyak hastalarının ve glütensiz beslenmeyi tercih eden kişilerin başlıca yiyecek maddesi. Ayrıca vegan ve vejateryen beslenen kişiler içinde önemli bir protein kaynağı.

Faydaları ise neredeyse saymakla bitmiyor:

• Glütensiz olması nedeniyle özellikle çölyak hastalarının diyetlerinin en önemli besin kaynağı.

• Yüksek tansiyonun düşmesinde önemli bir etkisi bulunuyor.

• Ayrıca kolesterolü dengelemede yardımcı oluyor.

• Tansiyon ve kolesterol üzerindeki olumlu etkisi nedeniyle kalp ve damar dostu bir besin.

• Bol miktarda magnezyum içerdiğinden kan şekerini dengeliyor ve diyabet hastalarının tüketimi için uygun.

• Lifli bir yapıya sahip olması nedeniyle sindirim ve boşaltım sistemlerinin sağlığını koruyor.

• Yüksek lifli ve düşük yağlı olması nedeniyle diyet yapanlarında sıkça tercih ettiği bir besin maddesi.

• İçinde yer alan kolin maddesi karaciğerin yağlanmasını azaltıcı özelliğe sahip.

• Kabuklarından yapılan yastıklar boyun ve baş bölgelerindeki ağrıları azaltıyor. Ayrıca bu yastıklar yazın soğuk, kışın sıcak su torbaları şeklinde kullanılabiliyor.

Peki bu faydalı besin maddesini nasıl tüketebiliriz?

Karabuğdayı haşlayarak çorbalara, pilavlara katmak mümkün. Ayrıca sadece karabuğday kullanarak pilavını da yapabilirsiniz.

Dolma ve sarmaların iç harcında kullanabilirsiniz.

Yeşilliklerle birlikte salatasını yapmak da güzel bir tercih olacaktır.

Yoğurdun içine katılarak ara öğünlerde tüketilebilir.

Sebze ve et yemeklerine eklenebilir.

Kahvaltılarda su veya süt ile haşlayarak tüketilebilir.

Bunların yanı sıra karabuğday unu tüm tatlı ve tuzlu hamur işlerinde, mantı, kek, makarna, ekmek gibi yiyeceklerin yapımında tek başına veya farklı un türleriyle karıştırılarak kullanılabilir.