Perakende satış fişi veya yazar kasa fişlerinde gösterilen KDV?nin indirimi (IV)

0

Perakende satış tarifi böyle olunca, firmaların PSV ile gider kaydına konu edebilecekleri alımları da bu tarif kapsamına girmektedir. Buradan çıkan sonuç, gider kaydına müsnet olabilecek PSV de KDV ayrıca göste­rilmiş olsa dahi iç yüzde hesabı ile bulunup indirilmesinin mümkün ol­duğu şeklindedir. Ne varki bunun böyle olduğu konusunda açık bir belir­leme bulunmadığı gibi giderlerin PSV ile belgelenmesinin imkansız ol­duğu dönemlerde yayınlanmış ve yürürlükten kaldırılmamış olan bazı Tebliğ­lerde aksi yönde hükümler bulunmaktadır (24 No.lu Tebliğin H. bölümü). Dolayısıyla bu konuya açıklık getirilmesine ihtiyaç vardır.

Bilindiği üzere yazar kasa fişlerinde rumuz şeklinde de olsa satılan ma­lın cinsi veya yapılan işin mahiyeti ile KDV tutarı görülebilmektedir. Pera­kende satış fişlerinde ise bu bilgilerin belirtilmesi ve KDV’nin ayrıca gös­terilmesi mecburiyeti yoktur. Gerek gider kaydında sorun çıkmaması, ge­rekse KDV’nin indirim hakkının kullanılabilmesi bakımından PSV ve alı­nan mal cinsinden yahut yaptırılan işin mahiyetinin yazdırılmasında ve KDV tutarının ayrıca belirtilmesinde yarar vardır.

b) KDV’sinin ayrıca gösterilmesine gerek bulunmayan (akaryakıt gibi) mallarda (Md.34) KDV tutarı iç yüzde hesabıyla bulunup indirilir.

c) İndirimin mümkün olduğu hallerde KDV’nin indirilmesi esas olup, indirimden feragat edilerek indirimi mümkün olan KDV’nin gider yazıl­ması yasaklanmıştır (KDV Kanunu Md.58). Kaldı ki, indirilmesi müm­kün olan KDV’nin gider yazılması, mükellefi mali ziyana uğratan bir kayıt tar­zıdır. Bu nedenle, gerek harcama belgelerinin düzenletilmesi gerekse bunların mahsup fişine bağlanması esasında KDV indirimi konusu gö­zardı edilmemelidir([1]).

Perakende satış vesikalarının ya da yazar kasa fişlerinin, yukarıda be­lirti­len cüzi alışlar haricinde, gider kaydının katma değer vergisinden indi­rimi­nin kabulünün mümkün olmaması nedeniyle, birinci ve ikinci sınıf tüc­car­lar, serbest meslek erbabı, kazançları götürü usulde tesbit edilen tüccar­lar ve defter tutmak zorunluluğunda olan çiftçiler ile vergiden muaf esna­fın; birinci ve ikinci sınıf tüccarlar ile defter tutmak zorunda olan çiftçiler­den yapacakları perakende alışlarında yukarıda belirtilen alışları hariç, fa­tura is­temek ve almak zorunluluğuna özen göstermeleri gerek­mek­tedir.


[1] Mehmet MAÇ, “Perakende Satış Vesikaları İle Belgelenebilen Giderler ve Bu Vesikalara Dayalı KDV İndirimi”, Yaklaşım, Yıl:1, Sayı:7, Temmuz 1993, s.71.