Hepimiz mutlaka bir şekilde mutfağımızda paketli gıda kullanıyoruz. Ya da çikolata, cips, kraker tarzı ürünler tüketiyoruz. Bunların hemen hemen hepsinde sağlığımız için zararlı olabilecek maddeler yer alıyor ne yazık ki. Yazımızda bu maddelerin neler olduğu, hangi amaçla kullanıldığı ve insan sağlığı açısından oluşturabileceği zararları anlatacağım.
1. Aspartam: Bu madde toz şekerden 10 larca kat daha tatlı olan bir madde. Yapay tatlandırıcılar doğal şekerden çok daha ucuz olduğu için gıda sektöründe kullanımı oldukça yaygın. Uzmanlar tarafından bu maddenin obezite, parkinson gibi hastalıklara neden olabileceği belirtilmektedir. Bunun dışında beyin işleyişini yavaşlattığı için bazı kanser türlerini tetikleyici etkisinin olabileceği düşünülmektedir. Ne yazık ki uzmanların bu görüşlerine rağmen 100'e yakın ülkede sağlık riski yaratmadığı öne sürülerek kullanımı onaylanmıştır.
2. Mısır Şurubu: Mısırın pek çok kimyasal etkene maruz bırakılması sonucunda ortaya çıkan yapay bir tatlandırıcıdır. Pankreas kanseri olma ihtimalinin yüksek oranda arttırdığı, obeziteye yol açtığı uzmanlar tarafından belirtilmektedir. Bebek mamalarında kullanımı yasak olsa da, soğuk çay ve kola gibi içeceklerin içinde bulunmaktadır.
3. Monosodyum glutamat ( MSG): Hazır gıdalarda lezzet arttırmak amacıyla kullanılan bu madde hücrelerde aşırı uyarılmaya neden olmaktadır. Tatlıdan tuzluya pek çok hazır gıdanın içinde, ketçap ve mayonezlerde yer almaktadır.
4. Trans Yağ: Hepimizin bir şekilde bildiği trans yağ kötü kolestrolün yükselmesinden, kalp krizine ve şeker hastalığına neden olmaktadır. Hamilelerde düşüğe, emziren annelerde sütün kesilmesine kadar pek çok olumsuz etkisi bulunmaktadır. Hidrojenize yağ olarak da etiketlerde yer alan bu madde margarin ve unlu mamullerde kullanılıyor.
5. Gıda Boyası: gıdaların capcanlı renklerde görünmesine yol açan ve bir şekilde albenisini arttıran bu ürünlerde aslında sağlık düşmanı. Çocuklarda IQ düşüklüğünden, davranış bozukluğuna kadar çeşitli olumsuz etkilere sahip. Salam, sosis, sucuk ve çikolata gibi ürünlerde ise kullanımı serbest.
6. Sodyum Sülfit: Bu kimyasal madde ise ürünlerin raf ömrünü uzatmak için kullanılan ancak kolon kanseri, lösemi gibi hastalıklara davetiye çıkaran bir madde. Bazı uzmanlara çocuklarda oluşan beyin tümörlerinin de nedenlerinden biri. Özellikle dondurulmuş hamur ürünleri ve et ürünlerinde kullanılıyor.
7. Sodyum Nitrat/ Sodyum Nitrit: Bu kimyasalların amacı da raf ömrünü uzatmak. Bebek mamalarında kullanımı yasak olmasına rağmen dondurulmuş gıdalarda kullanımı serbest.
8. Sülfür Dioksit: Maddeleri sıraladıkça karşımıza hep kimyasal içerikler çıkmaya devam ediyor. Bu maddenin astım ataklarına neden olduğu tespit edildiği için çiğ gıdalarda kullanımı yasaklanmış. Ancak gıda koruyucusu işlevi görmesi nedeniyle fermente içeceklerde, fırınlanmış ürünlerde, çaylarda ve tabi ki dondurulmuş ürünlerde kullanılıyor. İshal, halsizlik, kurdeşen gibi çeşitli rahatsızlıklara sebep olabileceği ise uzmanlar tarafından belirtiliyor.
Şimdi tüm bu yan etkileri gördükten sonra paketli gıdaları evimize nasıl sokacağız? Ya da paketli gıda almadan alternatif ürünlere ulaşabilecek miyiz? İşin aslı ne sonuçlar doğuracağını bildiğimiz ve bilmediğimiz pek çok katkı maddesi hayatımızın içinde. Bazen ne yazık ki zorunlu olarak içinde. Bu maddelerden kaçmak pek mümkün değil. Hayatımızdan onları tamamen çıkarmak imkansıza yakın. Yapabileceğimiz tek şey ürün etiketi okumak. Böylece tüketimimizi bilinçli hale getirmek. Evde yapabilme imkanı olan gıdaları mümkün mertebe kendimiz yapabilmek.
Söylendiği kadar kolay değil ancak sağlıklı yaşayabilmek ve sağlıklı genler bırakabilmek için bir şekilde başlamamız gerek.