22 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğine göre, müzayede mahallerinde ve gümrük depolarında yapılan satışlarda düzenlenecek fatura ve benzeri vesikalarda katma değer vergisi ayrıca gösterilecektir.
Müzayedenin herhangi bir nedenle gerçekleşmemesi halinde vergi tahakkuk ettirilmesi sözkonusu olmayacaktır.
E- ALTINDAN MAMUL VEYA ALTIN İHTİVA EDEN ZİYNET EŞYALARI İLE SİKKE ALTINLARIN TESLİM VE İTHALİNDE MATRAH
Katma Değer Vergisi Kanununun 23.maddesine 3099 Sayılı Kanunla eklenen (e) bendi hükmüne göre; altından mamul veya altın ihtiva eden ziynet eşyaları ile sikke altınların teslim ve ithalinde matrah, külçe altın bedeli düşüldükten sonra kalan miktardır([1]).
Külçe altının teslim ve ithali KDVKnun 17/4- g maddesi hükmü ile vergiden istisna edildiğinden, külçe altından bizzat imal edilen veya fason olarak imal ettirilen veya teslim edildiği şekilde satın alınan ziynet eşyası ve sikke altınlarda matrahın, külçe altın bedeli indirildikten sonra kalan kısmına tekabül eden işletme değeri yani işçilik+kar olması bir zorunluluktur.
Diğer taraftan, altın dışındaki kıymetli madenlerden mamul ziynet eşyalarının veya maddelerin teslim ve ithalinde böyle bir indirim sözkonusu değildir.
9 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğine ([2]) göre, milli para ile altın ve yabancı paralar arasındaki muadeleti tayin etme yetkisi T.C Merkez Bankasında bulunduğundan, bu banka tarafından külçe altın için belirlenen fiyat teslimi veya ithali vergiye tabi altın ziynet eşyaları ve sikkelerin vergilendirilmesinde esas alınacaktır.
Sözkonusu Tebliğin konuya ilişkin bölümü aşağıdaki gibidir;
1211 Sayılı Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Kanununun 3098 Sayılı Kanunla değişik 4. maddesinin (g) fıkrasına göre, milli para ile altın ve yabancı paralar arasındaki muadeleti, Hükümetçe belirlenecek esaslar dairesinde tayin etmek yetkisi Merkez Bankasına verilmiştir.
İthalat veya dahilden satın alma yoluyla temin edilen külçe altından bizzat imal edilen veya fason olarak imal ettirilen veya teslim edildiği şekilde satın alınan ziynet eşyası ile sikke altınların tesliminde, satış bedelinden teslim konusu mamulün bünyesinde yer alan külçe altının teslimin yapıldığı gündeki Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından külçe altın için belirlenen fiyat esas alınmak ve satılan mamulün ayarı gözönünde tutulmak suretiyle tesbit edilen ve külçe altına isabet eden has bedel düşüldükten sonra kalan miktar katma değer vergisinin matrahı olacaktır.
[1] MBnin, 03.05.1991 tarih ve 2601085-10 sayılı Muktezası.
[2] 9 Seri No.lu KDV Genel Tebliği (31 Aralık 1984 tarih ve 18622 sayılı Resmi Gazete de yayınlanmıştır.)