Mehmet Emin AVCI

Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Albert Saydam, 'Dünya otomotiv sektöründe ciddi bir belirsizlik var. Bu belirsizliği doğuran birkaç neden var. Pandemi, tedarik zincirindeki kriz ve bir de elektrifikasyon' dedi.

TAYSAD Başkan Albert Saydam online olarak geçekleştirilen toplantıda dünyada ve Türkiye otomotiv sanayisinin sorunlarına dair açıklamalarda bulundu. Saydam, en son Nisan ayında gerçekleştirilen toplantıda, sene sonuna henüz çok varken, esasında bugünden çok daha farklı küresel bir ortam yokken, herkes 2020'ye göre yüzde 10-12, bölgeye göre 14'lük büyümelerden bahsettiklerini belirterek, 'Şu anda artık sene biterken gerçeklerle yüzleşiyoruz. Şu andaki gözüken tahminler geçen seneye göre yüzde 1 büyüme olacağı. Açıkça söyleyeyim bu rakamın daha da düşmesi söz konusu' dedi.

'Güzel haberler yok'

Ne yazık ki gündemde iyi gelişmeler olmadığını ifade eden Saydam, şöyle devam etti: 'Dünya otomotiv sanayinde bu sene 210 milyar dolarlık bir kayıptan bahsediliyordu. Şu anda bu rakam 250 milyar dolara doğru gidiyor. Türkiye'nin Dünya otomotiv ticaretindeki payı yüzde 1,5 ila yüzde 1,7'dir. Dolayısıyla bizimde 3-4 milyar dolarlık bir kaybımız var.

Dünya otomotiv sektöründe ciddi bir belirsizlik var. Bu belirsizliği doğuran birkaç neden arasında pandemi, tedarik zincirindeki kriz ve tabii ki elektrifikasyon. Bir sene önce 2035 veya 2040'tan evvel elektrikleşme olmaz derken takvim şu anda 2025'lere kadar çekilmiş durumda. Bunun dünya otomotiv sanayisinde yüksek bir stres var. Dünya ayrıca maliyetleri yönetmekte zorlanılıyor. Ve bu belirsizlikler özellikle otomotiv sanayinin hiç alışmadığı bir durum.

Özetle, dünya otomotiv sektörünün genel ve hemfikir olduğu bir görüş; küresel olarak 2022 çok daha zor bir yıl olacak. Yani pandemi olduğu dönemde, 2021'de toparlanacağız, 2022'de ise dünya otomotiv sektörü olarak 2019'un üstüne çıkacak. Hatta 2023'lerde 100 milyon araçlık rakama ulaşılacak diye bir varsayım vardı. Şu anda bu mümkün olmayacak, hatta 2022'nin ne olacağı bile bilinmiyor.'