Nostalji: Bayram Sevincini Yaşatmak

Bugün İslam Dünyasının önemli dini günlerinden Kurban Bayramı'nın ilk günü. Müslümanların dini bir ibadet türü olarak kutladığı iki Bayram vardır: Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı. İki Bayram, Müslümanlığın 5 farzı ile ilgilidir.

Ramazan Bayramı, 5 farzdan biri olan oruç farzının yerine getirildiği Ramazan Ayı'nın sonunda başlamakta ve 3 gün boyunca kutlanmaktadır. Kurban Bayramı ise, hac farzının son günlerini kapsamakta ve 4 gün boyunca kutlanmaktadır.

Dini bayramlar, sevginin, saygının, barışın, dayanışma ve yardımlaşmanın yaşandığı günlerdir. Bayramlarda küskünler barışır, sevgi tohumları insanlığın kalbine ekilirdi. İki Bayramın da ilk günün sabahında; sabah namazından kısa bir süre sonra Bayram Namazı kılınmaktadır. Namaz sonrası cemaat birbirinin bayramını camide kutladıktan sonra dağılmaktadır.

Eskiden şehir ve beldelerde sürekli eğlenilecek yerler yoktu. Özellikle çocuklar için bu olanaklar yok denecek adar azdı. Bayram günlerinde eğlence yerleri oluşturulur, dönme dolaplar kurulurdu. Çocuklar için eğlence dünyası oluşturulurdu.

Büyükler küçüklere harçlık verirdi. Çocuklar da aile büyüklerini ve yakın tanıdıklarını ziyaret eder, el öperek saygısını gösterir, ardından verilen harçlıkla kendi insiyatifi ile harcama özgürlüğünü yaşardı.

Artık bayramların bu şekilde kutlanması tarih olmaya başladı. Her geçen yıl, Bayramların ruhu kaybolmaya, yerine tatile gitmek alışkanlığı yerleşiyor. Sevgi. saygı ve barış zemini zayıflarken dayanışma ve yardımlaşma başka alanlara yöneldi.

Bayramların ruhu nostaljik anılarda kalacak. Cumhuriyeti kuranlar başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Bayramları, Bayramların ruhunu aşılayarak yaşattılar. Eski Bayramları anan bizler onlara şükran borçluyuz. Allah rahmet eylesin. Ruhları şad mekanları cennet olsun.

Değerli okurlarım; Kurban Bayramınızı, sağlık, huzur, refah ve mutluluk dileklerimle kutlarım.