Müzik seçimimiz yediklerimizi etkiliyor mu?

Müzik eşliğinde yenilen yemeklerin keyfi elbette başkadır. Bu keyfe etki edenin de müziğin türü olduğu konusunda çeşitli araştırmalar ve ortaya çıkan ilginç sonuçlar bulunuyor.

Yemek yerken tercih edilen doğru müziğin yemekten alınan zevki arttırdığını tespit eden bilim insanları bakın neler keşfetmişler.

Oxford Üniversitesi'nde yapılan çalışmalar sonucunda tiz seslerin tatlı tatları daha iyi almamızı sağladığı keşfedilmiş. Bunun restoranlarında uygulamayı planlayan bazı şefler, kekler ve hamur ürünlerindeki şeker oranını bu ürünlerin tatlarını bozmadan nasıl azaltacaklarını araştırmaya başlamışlar bile.

Yapılan farklı bir araştırmada kafelerde çalan müziklerin yemek tercihlerimizi etkilediği tespit edilmiş. 55 desibelden düşük seslerin daha dikkatli olmamızı sağladığı ve bu nedenle sağlıklı yiyeceklere yönelmemize teşvik ettiği görülürken, sesin 70 desibelden fazla olması durumunda tatlı ve yağlı yemeklerin tercih edildiği görülmüş. Bununda nedeni yüksek sesli müziklerin stres seviyesini arttırarak daha ağır yemeklerin seçilmesine sebep olması.

Yemek yediğimiz ortamda çalan müzik türünün yemeğe ödeyeceğimiz paraya da etkisi olabileceğini düşünmüş müydünüz? Özellikle klasik müziğin yemeğe daha çok para ödenmesine etki ettiğini tespit eden bilim insanları, bunun nedeninin klasik müziğin zenginlik ve bolluğu çağrıştırması nedeniyle kişinin o ortamda ödediği parayı etkilemesi olarak açıklıyorlar.

Yapılan bir diğer ilginç araştırmada uçaklarda yenilen yemeklerin tadının neden alınmadığı ile ilgili. Bunun nedeni uçak motorlarının oluşturduğu gürültü. Bu gürültü tat alma reseptörlerini olumsuz olarak etkiliyor.

Sessiz bir ortamda yenilen yemeğin süresiyle müzik olan ortamdaki yemek süresi de birbirinden farklıdır. Müziğin varlığı yemek yeme süresini uzatmaktadır. Yavaş türdeki müzikler daha sakin yemek yemeğe teşvik ederken, müziğin canlı ve hızlı olması yemeğin tüketimini de hızlandırmaktadır.

Bir diğer ilginç araştırmada yiyeceklerin tadına müziğin nasıl etki ettiği ile ilgili. İspanya'daki şarapçılar, üzümler olgunlaşırken onlara dinletilen müziğin şarap üretim sürecini etkilediğini düşünmekteler. Hazırladıkları kırmızı şaraplar olgunlaşırken 60 saat boyunca müzik dinletiyorlar. Buna ilhan aldıkları durumda anne karnındaki bebeklere dinletilen müziğin bebek üzerindeki olumlu etkileri.

Tüm bu araştırmalar ışığında müziğin doğrudan olmasa da dolaylı olarak yeme içme davranışlarımızı, tüketim kararlarımızı etkilediğini görüyoruz. Yemek tüketim hızımızdan, yemek seçimimize kadar arttırıcı veya azaltıcı etkisi bulunan müzik türleri bir açıdan kilomuza da etki ediyor. Tüm bu araştırmaların ışığında artık yemek seçimlerimize müzik seçimleri de eklemek gerekecek gibi.