07 Ağustos 2019 tarihli ve 30855 sayılı Resmi Gazete'de 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar'da değişiklik yapan 1402 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 1 ve 2 bölgede faaliyette bulunan Hazır giyim, deri ve deri mamulleri sektörlerinde faaliyette bulunan işletmelerin belirli illere taşınmasının teşviki veriliyor. Yayınlanan kararla 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar'a eklenen geçici 13 üncü madde ile 1 inci ve 2 nci bölgelerde hazır giyim, deri ve deri mamulleri sektörlerinde faaliyette bulunan işletmelere ait makine ve teçhizatın, işletmenin kendisi veya farklı bir işletme tarafından 31/12/2020 tarihine kadar aşağıdaki belirtilen illere taşınması suretiyle yapılan yatırımlar, asgari 100 kişi istihdam sağlanması koşuluyla, sigorta primi işveren hissesi desteği, sigorta primi ve gelir vergisi stopajı desteğinden aşağıda yer alan tabloda belirtilen sürelerde yararlanacakları düzenlenmiştir.

1. ve 2. bölgeden taşınacak tesisler için sağlanacak destekler şöyle:

- Malatya, Elazığ, Erzincan ve Sivas için 3 yıl sigorta primi işveren hissesi desteği.

- Bayburt, Çankırı, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Kahramanmaraş, Kilis, Niğde, Ordu, Osmaniye, Sinop, Tokat, Tunceli ve Yozgat için 4 yıl sigorta primi işveren desteği.

- Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Iğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Van ve Şırnak illeri işveren desteği için, 5 yıl sigorta primi işveren hissesi desteği, 5 yıl sigorta primi desteği, 10 yıl gelir vergisi stopaj desteği.

Bu desteklerden yararlanmak amacıyla taşınan işletmenin bu yatırımın tamamlanmasından itibaren üç yıl süreyle taşımaya konu makine teçhizatın bulunduğu tesisteki ortalama istihdamın, mevcut istihdam sayısının altına düşmemesi koşuluyla, firma talebine istinaden, sigorta pirimi işveren hissesi desteği ve sigorta primi desteği, birinci fıkradaki tabloda belirtilen sürelerin iki katı süre ile uygulanacak. Sağlanacak destekler için mevcut istihdam sayısı olarak, 2019 yılı başından bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar taşımaya konu makine ve teçhizatın bulunduğu tesisteki istihdam ortalaması dikkate alınacak.

Taşınmaya konu olan makine ve teçhizatın, asgari üç yıl süreyle firma aktifinde kayıtlı olduğu ve anılan bölgelerde fiziki olarak bulunduğu, adına teşvik belgesi düzenlenecek olan firma tarafından yeminli mali müşavir raporu ile tevsik edilecek.Bu kapsamda düzenlenen teşvik belgelerinin tamamlama vizesi işlemi Genel Müdürlük, Kalkınma Ajansları veya Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlükleri tarafından düzenlenecek nakil tespit raporuna istinaden yapılacak.

Taşıma Desteği Verilecek İller

Yatırım Yeri Tahsisi

Sigorta Primi İşveren Hissesi

Sigorta Primi Desteği

Gelir Vergisi Stopajı Desteği

Elazığ, Erzincan, Malatya, Sivas

OSB ve EB Dışı

3

OSB ve EB İçi

3

3

Bayburt, Çankırı, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Kahramanmaraş, Kilis, Niğde, Ordu, Osmaniye, Sinop, Tokat, Tunceli, Yozgat

OSB ve EB Dışı

4

OSB ve EB İçi

4

4

Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Iğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Van

5

5

10