Bilindiği gibi, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu kapsamında tebliği gereken belgelerin hızlı, güvenli ve etkin bir şekilde elektronik ortamda tebligatına izin veren Elektronik Tebligat Sistemi 1 Nisan 2016 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanılmıştır. Tebliğ edilecek belgeler elektronik imza ile imzalandıktan sonra Elektronik Tebligat Sistemi ile mükelleflere elektronik ortamda iletilmektedir. Bu nedenle, mükelleflerin her gün düzenli olarak e-posta adreslerin kontrol etmeleri yararlı olacaktır. Konuyla ilgili aynı zamanda cep telefonlarına mesaj gelmektedir. Aynı zamanda gsm (cep tel) nın mesaj bölümü sürekli kontrol edilmelidir. Buna göre;
1. Yeni mükellefiyet tesis ettiren kurumlar vergisi mükelleflerinin işe başlama tarihini takip eden 15 gün içerisinde 'Elektronik Tebligat Talep Bildirimi (Şirketler ve Diğer Tüzel Kişiler İçin)'ni kurumlar vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine kanuni temsilcileri aracılığıyla vermeleri gerekmektedir.
2. Yeni mükellefiyet tesis ettiren ve Elektronik Tebligat Sistemini kullanmak zorunda olan gelir vergisi mükellefleri ise mükellefiyet tesisi sırasında söz konusu bildirimi ilgili vergi dairesine verebilecekleri gibi internet vergi dairesi üzerinden de Elektronik Tebligat Talep Bildirimini verebilmektedirler.
3. Elektronik Tebligat Talep Bildiriminin Elektronik Tebligat Sistemi ile ilgili işlemleri yapmaya yönelik özel yetki içeren noterde verilmiş vekaletnameyle yetkili kılınan kişiler aracılığıyla teslim edilmesi de mümkündür.
4. Vergi dairesine bizzat veya vekili aracılığıyla başvuran mükelleflerin başvuruları değerlendirildikten sonra gerekli şartları taşıyan mükelleflere internet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifresi verilmektedir.
5. Elektronik Tebligat gönderildiğinde, Elektronik Tebligat Talep Bildiriminde belirtilen telefon numarasına SMS yoluyla bilgilendirme yapılmaktadır. Elektronik tebligat ile ceza ihbarnameleri, ödeme emirleri vb. belgeler tebliğ edildiğinden uzlaşma, cezada indirim ve dava açma gibi yasal haklarının kullanılabilmesi için tebligattan zamanında haberdar olmak önem arz etmektedir. Bu nedenle başvuru sırasında bildirilen cep telefonu numarasının doğruluğu tebligatlardan haberdar olabilmek açısından önemlidir.
6. Elektronik Tebligat Sistemi kullanıcıları, elektronik ortamda gönderilen belgelere https://intvrg.gib.gov.tr internet adresi üzerinden kullanıcı kodu, parola ve şifre ile ya da T.C. kimlik no ile giriş yapmak suretiyle ulaşabilirler.
7. Elektronik Tebligat Sistemini kullanmak üzere alınmış olan kullanıcı kodu, şifre veya parolanın unutulması ya da değiştirilmek istenmesi durumunda kullanıcıların vergi dairesinin sicil servisine başvurmaları gerekmektedir.
8. Elektronik Tebligat Sistemini kullanan gerçek kişi mükelleflerin iletişim bilgilerinde, tüzel kişi mükelleflerinin ise kanuni temsilci ve iletişim bilgilerinde değişiklik olması durumunda; https://intvrg.gib.gov.tr internet adresine giriş yaparak Kullanıcı İşlemleri/'E-Tebligat Aktivasyon Bilgileri Güncelle' menüsünden söz konusu bilgilerin güncellenmesi herhangi bir hak mahrumiyetine neden olunmaması açısından önem arz etmektedir.
9. Sonuç olarak, vergi dairelerine zaman zaman uğranılarak konuyla ilgili bilgi alınması ve mükellefin dosya numarası ile ilgi kurularak tebliğ olup olmadığı araştırılmalıdır.
10. Geçmişe yönelik vergi kaydı açılıp kendisine vergi-ceza ihbarnamesi tebliğ edilecek yeni mükellefler için posta kanalıyla eski yöntemle tebliğ yapılabilir. Bu gibi ilk defa mükellef olacak müstakbel mükelleflerin tebliğ işlemleri eski usule göre memur eliyle kapalı zarf içersinde veya posta kanalıyla tebligat gerçekleştirilebilmektedir.
11. Tebliğ işleminden zaman geçtikten sonra bilgi sahibi olanlar açısından riskli bir süreç başlayacağı için bu gibi durumlara meydan verilmemesi için sık sık mail kutularını kontrol etmelerin önermekteyiz.