Dijitalleşme ile birlikte birçok mesleğin ömrünün bittiği söyleniyor. Geleceği tartışılan mesleklerden birisi muhasebe mesleğidir. Muhasebe mesleğinin geleceği, yapılan tartışmalarda muhasebe mesleğinin bilgi sistemlerindeki gelişmeler ve robotların yaygınlaşması ile işlevini yitireceği endişesi yaşanıyor.
Bu nedenle muhasebe dünyasını yönetenlerin başlıca uğraşı alanlarından en önemlisi mesleğin yeniden yapılandırılmasının ve şekillenmesinin yönünü belirlemek ve muhasebe faaliyetlerinin paydaşlara olası etkisini ölçmektir. Bu amaçla yapılan çalışmaların başında, mesleğin geleceğini şekillendirmek, zorluklara ve olumsuzluklara karşı önlem almak, olası fırsatları değerlendirmek; gelişim, değişim ve dönüşümün yönünü ve sürecini yönetmek gelmektedir.
Muhasebe dünyasında yaşanan bu tedirginlik mesleğin gelecekte mensuplarının gerisinde kalmak tedirginliği yanı sıra teknolojiyi kullanma becerisine sahip olup olamama endişesinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle süreç, yerel değil küresel düzeyde yönetilmeli ve küresel bir biçimde şekillendirilmelidir. Öngörülen gelişim, değişim ve dönüşüm sürecini yönetebilmenin ortak paydası, meslek mensubu mali müşavirlerin ve yeminli mali müşavirlerin kendilerini geleceğe hazırlama konusunda istekli olmalarını sağlamaktır. Bu amaçla yürütülecek faaliyetlerin odaklanacağı çıkış noktası ve ortak paydası; meslek mensuplarının müşterilerine sağladıkları faydanın ve yaratılan katma değerden ve sağlanan farkındalıktan paydaşları bilgilendirmektir.
Muhasebe mesleği dijitalleşme sürecinde farklılaşacak ve kabuk değiştirecektir. Ancak, yeni bir mesleğin formasyonu ortaya çıkacağı gerçeğinden hareketle gerekli önlemleri almak ve düzenlemeleri yapmak gerekmektedir. Bu yaklaşım, muhasebe mesleğinin finansal raporların hazırlanması sürecinden çok; finansal raporlara makul güvence veren hizmetler ve danışmanlık hizmetleri ağırlık kazanacaktır. Vergi ve yönetim danışmanlığı muhasebe mesleğinin etkin boyutu olarak talep edilecek başat hizmetler olacaktır.