Motivasyonun Önemi

Hayat bize her zaman güler yüzünü gösterip, güller dağıtmaz. Genel olarak koşuşturmaca, telaş, endişe ve bazen de korkular çıkarır önümüze. Vazgeçmek, geri dönmek için adeta tuzaklar kurar. Bu tuzakları farkedip üstesinden gelebildiğimiz takdirde ilerleme kaydederiz. Yoksa umutsuzluk yakamızı bırakmaz.  Hayatın karşımıza çıkardığı bu zorlukları yenmek için motivasyon denilen içsel enerjiye ihtiyaç duyarız. Hedef belirlemek, kendimize ödül vermek, küçük ama istikrarlı adımlar atmak motivasyonumuzu güçlendirir.
 

Motivasyon içsel bir dürtü olarak ortaya çıkabileceği gibi dışardan gelen dürtülerle de sağlanabilir. İçsel dürtü kişinin eylemlerini gerçekleştirmesi için önemlidir. Böylece amaca yönelme isteği doğar. Eğitim ve iş hayatında başarı kazanmanın bir bileşeni olan motivasyon disiplin ve zamanı iyi kullanma konusunda da kişiye yardımcı olur. Genel olarak motivasyona ihtiyaç duyulan noktalar;
 

Motivasyon kişinin zorluklara karşı direncini arttırır.
 

Hedefe ulaşmakta aracı olduğunda kişinin toplumda yükselmesini sağlar.
 

Kişinin verimli, tertipli ve istekli olmasını sağlar.
 

Kişi kontrollü ve kendinden emin adımlar atar.
 

Bireysel olarak kendini geliştirmeyi hedefler.
 

Kendi yaşamını şekillendirebilir. Mücadele gücü artan kişi pes etmeden kendi potansiyelini ortaya çıkarır.
 

Özellikle iş ortamında çalışanın verimliliği ve işi sahiplenmesi açısından motivasyon çok önemlidir. İş ortamında bu süreci kuramayan personelin kafası dağınıktır ve odaklanma sürecinde sorun yaşar.