MİYOKARDİT ( kalp kası iltihabı)

Kalbin kan pompalamasını azaltan ve her yaştan insanı etkileyebilecek nadir bir hastalık olan miyokardit kalpte ritim bozukluğu, çarpıntı, nefes darlığı gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Kalbin orta kısmında yer alan miyokard kalbin kasılıp gevşemesinden sorumlu olan bir kas tabakasıdır. Bu nedenle bu tabakada meydana gelebilecek iltihaplanmalar hayatı ciddi yönde tehdit etmektedir. Bu iltihaplanmaya başta virüsler olmak üzere mantarlar, bakteriler, bazı ilaçlar ve çeşitli hastalıklar neden olmaktadır.

Kalp hastalıkları ne yazık ki çoğu zaman herhangi bir belirti göstermeden ortaya çıkmaktadır. Belirtisiz ilerleyen durumlar ciddi kalp yetmezliği sorunlarına yol açmakta ve ani ölümlere neden olmaktadır. Özellikle 40 yaş altı yetişkinlerde ani ölümlerin yüzde 20'lik kısmı kalp yetmezliğinden kaynaklıdır.

Başlıca miyokardit belirtileri;

*Soluk ten rengi

*Ateş ve titreme

*Kas ve eklemlerde ağrı

*Nedeni belli olmayan kilo kaybı

*Mide bulantısı, kusma

*Karında şişlik, bacaklarda ve ayaklarda ödem

*Nefes darlığı ve öksürük

*Bayılma gibi durumlardır.

Özellikle aile geçmişinde kalp rahatsızlığı olan bireylerin belirli aralıklarla kontrollerini yaptırması önemlidir. Kalp kası iltihabının enfeksiyon kaynaklı olması durumunda ilaç tedavisi uygulanır. Ağırlaşmış ve tedavi sağlanamayan vakalarda kalp nakli gerekebilir.

Son dönemlerde hepimizin hayatını etkileyen covit virüsü kalp kaslarını etkileyebilmektedir. Miyokardit çocukları da etkileyen bir hastalıktır. Gebelik döneminde annenin geçirdiği enfeksiyonun bebeğe geçmesi durumunda bebeklerde de görülebilir.

Miyokarditin ön tanısında hasta öyküsü ve yapılan fiziki muayene önemli yer tutar. Kan tahlili ve EGK ile tanı desteklenir.

Kalp kası iltihabı teşhisi konulan hastaların büyük kısmı tamamen iyileşebilmektedir. Hastalığın bebeklik döneminde görülmesi daha ağır bir tablo oluşturarak kalıcı sorunlar bırakabilmektedir.

Miyokardit tanısı konulan hastaların dinlenmesi, stresten uzak kalması, sigara ve alkol tüketmemesi önemlidir. Ayrıca sık ancak az miktarda yemek yenmesi ve tuz miktarının azaltılması gerekir.