Günlerdir haber kanallarında Perseid meteor yağmurunda bahsediliyor. Bu sebeple meteor nedir, meteor yağmuru nasıl oluşur, nasıl gözlenir, başımıza bir iş açar mı gibi konulara değinmekte bir astronomi mezunu olarak üzerime vazife oldu.
Öncelikle meteor kaymasını 'aaa yıldız kaydı' olarak ifade edenlere şunu söylemek istiyorum: Yıldızlar kaymaz; yıldızlar tıpkı bizim Güneş'imiz gibi gök cisimleridir. Peki meteor nedir? Bunu tanımlamadan önce asteroitlerden bahsetmem gerekli. Güneş'in çevresinde Mars ve Jüpiter gezegenlerinin arasında dolanan farklı büyüklüklerde kaya ve metal parçaları bulunmaktadır. Bunlara asteroit diyoruz. Bu bölge zaten Astreoit Kuşağı olarak tanımlanmaktadır ve milyarlarca asteroiti bulundurmaktadır. Büyüklükleri birkaç km genişliğinde olabilir. Örneğin bu kuşakta yer alan Ceres bir cüce gezegen olarak adlandırılmaktadır ve genişliği 940 km'dir. Bu asteroitlerden ya da kuyruklu yıldızlardan kopan parçalar ise gök taşı olarak isimlendirilir ve bazen atmosferimize girerler. İşte bunlara meteor denir. Meteorların küçük boyutta olanları atmosferde yanar, yanma sırasında da arkalarında parlak bir iz bırakır. ( Yıldız kaydı denilen olay) Bazıları da atmosfere girdiğinde yanarak yok olmayacak kadar büyüktürler ve yer yüzüne düşerler. Bunlara da meteorit adı verilir. (Dinazorların yok olmasının sebebi olarak görülen olay)
Meteor yağmuru ise birçok gök taşının atmosfere girerek yanması olayıdır. Aslında pek çok zaman gökyüzüne baktığımızda bu olaya şahit olabiliriz. Ancak meteor yağmuru denilen durum da her yıl aynı tarihlerde Dünya'nın yörüngesi ile bu gök taşlarının yörüngesi kesişir. Meteorların saçılmaya başladığı bölgede hangi takım yıldız bulunuyorsa meteor yağmuru da o takımyıldızın ismini alır. İşte bunların en çok bilineni de Perseid meteor yağmurudur. Her yıl Ağustos ayında bizlere görsel bir şölen sunar.
Meteor yağmurlarında meteorların hızları saniyede 20 ila 80 km'dir. Rahat bir gözlem yapabilmek için ışık kirliliğinin olmadığı bir ortamda bulunmak gerekir. Gökyüzü tabi ki bulutsuz olmalıdır. Ayrıca Ay'ın doğmadığı ya da çoktan battığı bir saat aralığı gözlem için uygun olacaktır. Bu koşullara ne kadar ulaşılırsa o kadar çok meteor görmek mümkündür.
Meteor yağmurunun olduğu dönemler depremi tetiklemez. Herhangi bir uğursuzluk getirmez, ayrıca dileklerinizi yerine getirme gibi bir imkanları da yoktur. Bu nedenle önemli olan evrenin bize sunduğu görsel şölenin tadını çıkarmaktır.