Süt dişleri içinde aynı kalıcı dişler gibi günlük bakım uygulanması gerekir. Çocuklarda süt dişlerinde çürüklerin oluşması kalıcı dişler içinde ilerleyen zamanlarda sorunlar oluşmasına neden olur. Süt dişlerinin kalıcı olmadığını düşüncesiyle fırçalanmasının ihmal edilmesi, aşırı şekerli besinler tüketilmesi doğru bir davranış değildir.
Erken yaşlarda çocuklarımızın diş kontrolünü yapmanın en iyi yolu diş etlerini kontrol etmektir. Diş etlerinde oluşan kızarıklık şişlik gibi belirtiler zararlı bakterilerin diş etlerine etki ettiğinin göstergesi olabilir. Ayrıca diş etlerinde oluşan kanamaları da göz ardı etmemek gerekir. Yılda iki defa yapılacak diş muayeneleri de çürüklerin erken dönemde tespit edilmesine yardımcı olur.
Küçük çocuklarda diş çürüklerinin oluşmasındaki en önemli sebep; aşırı şekerli yiyecek ve içeceklerin tüketilmesidir. Şekerli besinler tüketildiğinde dişlerde ki plakta bulunan bakteriler şekeri asite dönüştürür. Bu asit diş minesine zarar verir.
Uzun süreli şekerli besin tüketilmesi tek seferde tüketilen aşırı şekerli besinden daha fazla zarar verir. Bu nedenle çocuklarda 12. aydan sonra alıştırma bardağı ve biberon kullanımı önerilmemektedir.
Küçük yaştaki çocuklar için dişlerdeki tedavi yöntemleri korkutucu olabilir. Bunun için önemli olan çürükler oluşmadan tedbir alabilmektir. Bunların en önemlisi tabi ki dişlerin düzenli ve doğru bir şekilde fırçalanmasıdır. Çocuklara uygun bir diş fırçası üzerine bezelye tanesi büyüklüğünde diş macunu sürülerek fırçalama işlemi yapılmalıdır. Fırçalama işlemi tamamlandıktan sonra ağzın çok iyi çalkalanması gerekir.
Şekerleme, çikolata, bisküvi gibi yiyeceklerden kaçınmak önemlidir. Bunların yerine meyve, kraker gibi atıştırmalıklar tercih edilmelidir.