Vasiyet ile mirastan mahrum etmek mümkün. Ancak, miras bırakanın altsoyunun (çocuk, torun, bunların çocukları), anne babasının ve eşinin saklı payına kural olarak dokunamıyor.

Yani seni mirasımdan mahrum ettim, evlatlıktan reddettim demenin şartları var!

SAKLI PAYLARA DOKUNULMASI

İki durumda söz konusu saklı paylı mirasçıları bile mirasçılıktan çıkarmak (ıskat etmek) mümkün.

Bu durumlardan ilki; mirasçının, miras bırakana veya miras bırakanın yakınlarından birine karşı ağır bir suç işlemiş olması.

İkincisi ise mirasçının, miras bırakana veya miras bırakanın aile üyelerine karşı, aile hukukundan doğan yükümlülüklerini önemli ölçüde yerine getirmemesi.

KÖTÜ EVLAT

Yükümlülüğünü yerine getirmeyen, miras bırakanın çocuğu kötü evlat oluyor.

Bu şartın oluşup oluşmadığı her somut olayda farklılık gösterebiliyor. Örneğin, hasta babasına karşı ilgisiz kalan, hastalığı ile ilgilenmeyen evladın mirasçılıktan çıkarılması mümkün kabul ediliyor (Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, 06.07.2011 tarih, E. 2011/11213, K. 2011/11605).

Miras bırakan başka türlü tasarrufta bulunmadıysa, mirasçılıktan çıkarılan kimsenin miras payı, o kimse miras bırakandan önce ölmüş gibi paylaştırılıyor.

Burada miras payı, öncelikle mirasçılıktan çıkarılanın altsoyuna (çocuk, torun) geçiyor. Altsoyu da yoksa bu pay, miras bırakanın diğer yasal mirasçılarına kalıyor.