Koronavirüs mutasyonu yıllardır kedileri öldürüyor ancak ilacı yasal olarak satılmıyor!

Günümüzde kediler arasında yaygınlaşmaya başlayan FIP(Feline Infectious Peritonitis), yıllardır tedavisi olmayan ve kedilerin ölümüne yol açan, koronavirüsün mutasyonu sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Kedilerdeki bu virüs, COVID-19'dan farklıdır ve insanlara bulaşmaz. Koronavirüs, kediler arasında çok yaygın olmasına rağmen genellikle ateş, ishal gibi belirtilerle atlatabilirler. Kedinin bağışıklığının düşmesi veya strese girmesi gibi sebeplerle mutasyona uğrar ve ölümcül FIP hastalığına yol açar. Hala FIP tanısı koyan kesin bir test yoktur, sadece otopsi sonucunun laboratuvara gönderilmesiyle anlaşılabilir. Bu yüzden genellikle kan, biyokimya, röntgen sonuçları ve belirtilerle birlikte olası diğer hastalıkların testleri yapılıp elenerek FIP tanısı konulabilir. FIP, kediyi farklı şekillerde etkileyebilir. Islak ve kuru olmak üzere 2 formu vardır.

Islak formunda, genellikle kedinin karnında ya da akciğerinde sıvı toplanır ve şişer. Karaciğer yetmezliğine ve sarılığa sebep olur. Yüksek ateş, hızla kilo kaybı, halsizlik, nefes almakta zorlanma gibi belirtileri vardır. Kedi, birkaç gün veya bir hafta içinde hızlıca ölür. Veterinerler genellikle uyutmayı tercih ederler.

Kuru formu ise bağışıklık sisteminin virüsü yavaşlatabildiği ama tamamen durduramadığı zaman ortaya çıkar. Vakaların %30'unda gözde iltihaplanma sonucu iriste şekil ve renk değişikliği gözlenir. Vakaların üçte birinde beynin iltihaplanması (ensefalit, menenjit) sonucu titreme, felç, altına kaçırma belirtileri görülür. Kuru FIP daha yavaş ilerler ve kedi iyi bir veteriner tedavisiyle birkaç ay yaşayabilir.

FIP'in onaylanmış bir tedavisi olmadığı için teşhis konulan kedilere kalan sürelerini daha iyi yaşatmaya yönelik bir tedavi uygulanıyor veya kediler uyutuluyor.

NİELS PEDERSEN'İN ÇALIŞMASINDA 26 KEDİDEN 24'Ü İYİLEŞTİ!

GS-441524, Niels Pedersen ve ekibinin üstünde çalıştığı antiviral bir ilaçtır. Niels Pedersen'in 28 Aralık 2018'de yayımlanan makalesinde, çalışmaya alınan 31 FIP'li kediden 26sının planlanan 12 haftalık tedaviyi tamamladığı 24'ünün de hayatına devam ettiği yazıyor. Bu sonuç, artık FIP'li kedilere bir umut vadediyor!

TEDAVİ HALA ONAYLANMADI!

GS ilacı, yıllardır onaylanmadığı için insanlar bu ilacı karaborsa bir şekilde alıp akıl almaz fiyatlarla kedilerini iyileştirmeye çalışıyorlar. Dünyada hala bu ilacın nasıl kullanıldığını veterinerler bilmiyorlar veya tedaviyi bilseler bile etik olarak öneremiyorlar. Sosyal medyada sürekli kapatılmaya çalışıldığı halde açılan yerli ve yabancı FIP gruplarında gönüllü hayvan sever insanlar sayesinde bu tedaviye ulaşılabiliyor ancak hasta sahipleri, ilacı karaborsa satıldığı için belirsiz ve değerinden çok daha yüksek fiyatlara almak zorunda kalıyor. 84 gün boyunca kullanılması gereken ilacın bir şişesi markasına ve satıcısına bağlı olarak 80-360$ aralığında. Tedavi süresince kedinin kilosuna ve hastalık formuna bağlı olarak ortalama 12-60 şişeye ihtiyaç oluyor. İlaca ulaşabilmenin bu kadar zor olmasının yanı sıra kediye verilmesi gereken doz, tedavi süreci, hangi ilaçlarla birlikte kullanılacağı gibi bilgileri de hasta sahibi kendi araştırmak zorunda. Ayrıca aldığı satıcının güvenilirliği de tamamen şans. Ancak tek çareleri GS ilacı olduğu için, insanlar bu riske giriyorlar. Çok zor, uzun ve maliyetli bir süreç olmasına rağmen artık FIP hastalığını yenen bir sürü kedi görmek mümkün. Ayrıca Niels Pedersen'e danışmak için mail yoluyla ulaşılabildiği de söyleniyor.