Konkordato Müessesinin Uygulanmasında Şüpheli Alacak Karşılığı Ayırılması

Konkordato Müessesinin Uygulanmasında Alacaklı Olan Mükelleflerin Şüpheli Alacak Karşılığı Ayırmaları

7101 sayılı İcra ve İflas Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanunla yapılan değişiklikle iflas ertelemesi müessesesi kaldırılarak yerine konkordato müessesesi ihdas edilmiş olup, konkordato kapsamına giren şirketten alacaklı olanların Vergi usul Kanunu'nun 323 üncü maddesi kapsamında şüpheli alacak ayırabilmelerine ilişkin açıklamalar yapılmıştır.

1- Geçici mühlet kararından önce dava veya icra safhasına intikal etmiş alacaklar için, daha önce ayrılan şüpheli alacak karşılığı için, her hangi bir düzeltme yapılması söz konusu olmayacaktır.

2- Geçici mühlet kararından önce dava veya icra safhasına intikal etmemiş olacaklar için geçici mühlet kararının ilan edildiği hesap dönemi itibariyle şüpheli alacak karşılığı ayrılabilir.

3- Konkordato projesinin, mahkemece tasdik edilmesi halinde, alacaklıların borçlu lehine vazgeçilen kısmı değersiz alacak halini alacağı için, bu alacak için VUK'nun 322'inci maddesine göre mukayyet değeriylegider olarak kayıt edilerek kapatılacaktır.

Mahkemece geçici mühletin kaldırılarak konkordato talebinin reddi halinde, (1) maddeye göre karşılık ayıranların her hangi bir işlem yapmaları gerekmemektedir.

(2) madde ayrılan şüpheli alacak karşılığı iptal edilerek, konkordato talebinin mahkemece ret edildiği kararın yayımlandığı tarihte şüpheli alacak karşılığı düzeltilerek gelir hesabına aktarılması gerekmektedir.

Mahkemece kesin mühlet kararının verilmesi halinde; (1) ve (2) inci maddelerde ayrılan şüpheli alacak karşılıkları için her hangi bir işlem yapılamasına gerek bulunmamaktadır. Ancak geçici mühlet kararının verildiği hesap döneminde şüpheli alacak karşılığı ayrılmamış olması halinde, kesin mühlet kararının ilan edildiği tarihteki hesap döneminde, bu alacak için şüpheli alacak karşılığı ayrılmasına imkan tanınmamakta ve bu durumda şüpheli alçak karşılığı ayrılamaz.

Borçlunun mali durumunun düzelmesi halinde kesin mühlet kararının kaldırılması halinde;

- Geçici mühlet kararından önce dava veya icra safhasına intikal etmiş alacak için ayrılan şüpheli alacak karşılığı için her hangi bir işlem yapılmasına gerek yoktur.

- Geçici mühlet kararının ilan edilmesi ile karşılık ayrılan alacaklar için ayrılmış olan şüpheli alacak karşılıkların konkordatonun reddine ilişkin kararın ilan edildiği hesap dönemi itibariyle düzeltilmesi gerekmektedir.

Kesin mühlet içinde konkordato'nun reddi ve iflasın açılması halinde;

- Alacalıların iflas masasına kaydettikleri alacakları şüpheli hali devam edeceği için daha önce ayrılan karşılıklar için düzeltme işlemi yapılmasına gerek bulunmamaktadır. Şüpheli alacak karşılığı ayırmayanların, söz konusu alacaklarını iflas masasına kaydettirmeleri halinde bu alacakları için iflas masasına kaydettikleri hesap döneminde şüpheli alacak karşılığı ayırabilirler.

Şüpheli hale gelen alacaklar için bu dönemde karşılık ayrılması gerekmekte olup, ilgili olduğu hesap döneminde ayrılmayan karşılık sonraki hesap döneminde karşılık ayrılması mümkün değildir.

Teminatlı alacaklarda şüpheli alacak karşılığı, alacak için alınan teminattan arta kalan tutara isabet eden kısmı için, konkordato uygulamasında da şüpheli alacak karşılığı teminatı aşan kısım için ayrılabilir.

VUK'nun şüpheli alacak karşılığı ayırma uygulamasında; 323 üncü maddeye göre, şüpheli hale gelen alacak için bu dönemde karşılık ayrılması gerekmekte olup, ilgili olduğu hesap döneminde ayrılmayan karşılık sonraki hesap döneminde ayrılamaz ilkesine göre; geçici mühlet kararının yayımlandığı dönemde şüpheli alacak karşılığı ayrılmamış alacak için, sonraki hesap döneminde konkordato kesin mühlet kararının verildiği hesap döneminde şüpheli alacak karşılığı ayrılamayacağı gibi, sonraki dönemlerde bu alacağa şüpheli alacak karşılığı ayrılması mümkün değildir.