KOAH hakkında yanlış bildiklerimiz neler?

Dünyadaki en ölümcül 4. hastalık olan KOAH hakkında doğru olduğunu düşündüğümüz yanlışlar neler?

Öncelikle KOAH hastalığının sadece sigara içen kişilerde görülmediğini bilmemiz gerekiyor. Bazı mesleklere bağlı olarak sürekli toz ve dumana maruz kalmakta KOAH hastalığını tetikleyen bir durum. Ayrıca genetik durumda hastalığın oluşmasında etkili. Ancak KOAH tanısı alan kişilerin %90' ının da sigara içtiğini unutmamak gerekiyor.

KOAH'ın sadece akciğerleri etkilediğini düşünmek de yanlış bir algı. Akciğerler vücuttaki oksijen ve karbondioksit düzeyini etkilediğini için kalp ve beraberinde diğer sistemlerde KOAH'dan olumsuz etkileniyor.

KOAH hastası olmak egzersiz yapmaya engel bir durum değil. Bu hastaların egzersiz yapmaları hastalığın özellikle erken dönemlerinde tavsiye edilen bir durum. Ancak hastalık ilerledikçe kişiler nefes darlığı yaşamayacak şekilde düşük tempoda egzersiz yapabilirler.

KOAH hiçbir belirti vermeden aniden gelişebilen bir hastalık. Kişinin şikayetleri olmasa dahi nefes ölçüm testleri ve fiziksel muayene ile birlikte tespiti yapılabiliyor.

Hastalığın öncelikli olarak akciğerleri etkilemesi nedeniyle beslenmeye dikkat etmemek yapılabilecek en büyük yanlışlardan biri. Tuz tüketiminin yüksek olması hastalığı hem ortaya çıkaran durumlardan biri hem de teşhis konulduğunda dikkat edilmesi gereken bir durum.

KOAH'la ilgili bilinmesi gereken en önemli durumlardan biri de hastalığın önlenebilmesi ve tedavisinin olmasıdır. Sigara kullanımının bırakılması, aşıların aksatılmaması, alt solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinin yapılması KOAH hastalığının ilerlemesini engeller.

KOAH hastalığı evreleri nefes darlığının şiddetine göre 4'e ayrılmaktadır.

Hafif Evre: Genellikle hastalığın tanısını koymak zordur. Belirtilerin hafif olduğu bu evrede hızlı yürüme, merdiven çıkma ya da ağır iş yapma sırasında nefes darlığı hissedilebilir.

Orta Evre: Kondisyon gerektiren bir hareket sırasında nefes darlığı görülebilir. Balgam ve öksürük şiddetinin arttığı bu evrede KOAH hastalarının akciğer enfeksiyonu ya da soğuk algınlığı geçirmesi durumunda, iyileşmesi diğer kişilere göre daha uzun sürer.

Ağır Evre: Günlük işlerde nefes darlığı hissedilir ve bu duruma halsizlik eşlik eder. Hafif ve orta evreden farklı olarak, nefes darlığı gece de görülür ve uyku düzenini olumsuz etkiler.

Çok Ağır Evre: Günlük işlerin yanı sıra, kişinin hareket etmediği, oturur halde olduğu durumlarda bile nefes darlığı hissettiği bu evrede, hastalar işe gidemez hale gelir ve evin içinde yürümekte dahi zorlanırlar.