Ketojenik diyet nedir? Kimler uygulamalıdır?

Ketojenik diyet çocuklarda kontrol edilmesi zor epilepsinin tedavisi amacıyla kullanılan, yüksek yağlı besinler ve protein ağırlıklı uygulanan, karbonhidratın düşük miktarda tüketildiği bir diyet türüdür. Alzheimer, diyabet ve kanser hastalarında da uygulanmaktadır.

Ketojenik beslenmenin özünde vücudun karbonhidrattan uzaklaştırılması hedeflenir. Bu sayede vücut yağ yakarken daha verimli hale gelir ve enerji ihtiyacı yağlardan sağlanmaya başlar.

Ketojenik diyet epilepsi gibi nörolojik hastalıkları olan kişilerin tedavisi amacıyla ortaya çıkmıştır. Özellikle epilepsisi olan çocuklarda nöbetlerin büyük ölçüde azaldığı tespit edilmiştir. Ayrıca nörolojik ve insülin temelli hastalıkların tedavisinde de yarar sağlamaktadır. Doğru uygulanması durumunda kilo vermeye de faydalıdır. HDL kolesterol, kan basıncı ve kan şekeri gibi kalp hastalıklarını ortaya çıkaran durumların önlenmesinde etkilidir. Ayrıca parkinson hastalığının semptomları üzerinde de olumlu etkileri olduğu görülmüştür.

Ketojenik diyetin beyin sarsıntılarını azaltma, yaralanmalarının kısa sürede iyileşmesini sağlama konusunda da faydalı olduğu görülmüştür. Ancak yapılan araştırmalar henüz sınırlı düzeyde olup, ileri vadede oluşturabileceği sonuçlar hakkında detaylı bilgi bulunmamaktadır.

Ketojenik diyetin en önemli yan etkisi kişinin kendini yorgun ve zayıf hissetmesidir. Açlık hissi nedeniyle zihinsel aktivitelerde yavaşlama görülebilir. Bu etkilerinin kişiyi bir anda etkilememesi için karbonhidrat bırakma işleminin kademeli olarak yapılması önerilir.

Ketojenik diyet süresince vücudun vitamin ve mineral dengesi değiştiğinden takviye olarak vitamin ve mineral alımı önerilebilir.

Ketojenik diyette alkol, mayonez, ketçap gibi ürünler tüketilmemelidir. Baklagiller içeriklerindeki karbonhidrat nedeniyle diyeti bozabilir.Patates, havuç gibi kök sebzeler içeriğinde bulunan şeker ve karbonhidrat nedeniyle rejimi olumsuz etkiler. Meyvelerin içeriğinde bulunan doğal şeker nedeniyle ketojenik diyette tüketilmelerine ve tüketim miktarına dikkat edilmesi gerekir. Bulgur, pirinç, makarna gibi besinler çok yüksek miktarda karbonhidrat içerdiklerinden ketojenik diyette tüketilmez.