Adalet Bakanlığı tarafından yayımlanan 2024 Adli İstatistik Raporu’na göre, Türkiye’de dolandırıcılık dosyaları yüzde 41 oranında artış gösterdi. 2023’te 119 bin olan dosya sayısı, 2024 yılında 169 bine yükseldi. Raporda ayrıca, dolandırıcılık davalarının ortalama sonuçlanma süresinin yaklaşık 1,5 yıl olduğu belirtildi.
Bu artışla birlikte, dijital kanallar üzerinden gerçekleştirilen dolandırıcılık vakaları yeniden gündeme geldi. Sahte e-posta, yetkisiz erişim ve içerik manipülasyonları gibi yöntemlerle gerçekleştirilen online dolandırıcılıklar, işletmeler ve tüketiciler açısından ciddi mağduriyetlere yol açıyor. TÜRKKEP’e göre, KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) sisteminin kullanılması, bu tür risklerin önüne geçiyor. Çünkü KEP’in kapalı devre yapısı; bir başkası adına mail atılmasını (mimicking – taklit e-posta), sahte içerikle kullanıcıyı kandırma girişimlerini (phishing – oltalama) ve ileti içeriğindeki hesap bilgilerine üçüncü kişilerin erişimini engelliyor. Gönderilen ve alınan her iletinin delil niteliği taşıması ise olası anlaşmazlıklarda davaların daha kolay ve kısa sürede sonuçlanabilmesini sağlıyor.
OLCAY YILDIZ: “KEP, ETKİLİ BİR GÜVENLİK KATMANI OLUŞTURUYOR”
Dolandırıcılık vakalarındaki artışı değerlendiren TÜRKKEP Genel Müdürü Olcay Yıldız, “Ülkemizde dolandırıcılık olayları maalesef her geçen gün daha da artıyor. Adalet Bakanlığı’nın Adli İstatistik Raporu da bu artışı gözler önüne seriyor. Artık en yakınlarımızdan dahi başlarına gelen dolandırıcılık olaylarını ya da yaşadıkları dolandırılma girişimlerini duyabiliyoruz. Açık sistemler üzerinden yapılan her tür bilgi paylaşımı, özellikle de finansal veya kişisel bilgi içerenler, dolandırıcıların en büyük hedefleri arasında. E-ticaret platformlarında da taraflar arasındaki iletişim genellikle açık sistemler üzerinden yürütülüyor. Bu durum, iletilerin üçüncü kişiler tarafından erişilebilir hale gelmesine ve sahte adreslerle yürütülen dolandırıcılık faaliyetlerine zemin hazırlıyor. Kapalı devre çalışan KEP sistemi ise, bu risklere karşı etkili bir güvenlik katmanı oluşturuyor. Yalnızca kimliği doğrulanmış kişiler ve taraflar arasında iletişime izin veren bu sistem, aynı zamanda gönderilen her iletinin, hukuki geçerliliğe sahip bir belge olarak saklanmasını sağlıyor. Böylece hem iletişim güvenliği sağlanıyor hem de olası uyuşmazlık durumlarında delil sunma imkânı doğuyor.
E-dönüşüm pazarının lider kuruluşu TÜRKKEP olarak biz de hem bireylerin hem de e-ticaret alanında faaliyet gösteren işletmelerin iletişim altyapısına ve operasyonlarına KEP’i entegre etmeleri gerektiğini düşünüyoruz. İşletmeler bu sayede güven temelli müşteri ilişkileri kurabilirken, hizmet süreçleri de daha şeffaf ve izlenebilir hale gelebilir. Bu durum, işletmelerimizi rekabette de bir adım öne geçirerek itibarlarını ve müşteri bağlılıklarını güçlendirmelerine katkı sağlayabilir. Yine bireysel iletişim ve alışverişlerde ise en üst düzey güvenlik koşulları, kişisel veri ve kaynaklarınızı korumanızı, dolandırıcılık girişimlerini devre dışı bırakmanıza imkân tanır” dedi.