KDV?nin gider yazılabileceği ve yazılamayacağı durumlar (XI)

0

Bu yetki çerçevesinde, adı geçen Bakanlıkça yayımlanan 50 No.lu Tebliğ ile, promosyon ürünü olarak verilen malın (aynı işletmede imal veya inşa edilenler dahil) tabi olduğu KDV oranının;

- Satışı yapılan mala ait KDV oranına eşit veya daha düşük oranda olması halinde promosyon ürünü için yüklenilen KDV’nin tamamının indirim konusu yapılması,

- Satışı yapılan malın tabi olduğu KDV oranından yüksek olması halinde ise promosyon ürünü için yüklenilen KDV’den, satışı yapılan malın tabi olduğu orana isabet eden kısmın indirim konusu yapılması, kalan kısmın gelir veya kurumlar vergisi açısından gider veya maliyet olarak dikkate alınması,

uygun görülmüştür.

Her iki durumda da, promosyon ürünü olarak satın alınan, ithal edilen ya da aynı işletmede imal veya inşa edilen malların; ne kadarının aynı dönemde ayrıca bir bedel tahsil edilmeksizin verileceği, ne kadarının stoklarda kalacağı bilinemediğinden bu mal­lara ilişkin olarak yüklenilen vergi, öncelikle “indirilecek KDV” hesabına alınacaktır. Birinci durumda, promosyon mallarının alımı, imal veya inşası ile herhangi bir bedel alınmaksızın müşterilere verilmesi işleminin aynı dönemde veya farklı dönemlerde gerçekleşmesi, bu mallarla ilgili olarak yüklenilip indirim konusu yapılacak KDV açısından bir önem taşımamaktadır.

Promosyon ürününün tabi olduğu KDV oranının, satışı yapılan malın tabi olduğu orandan yüksek olduğu hallerde ise;

- Promosyon olarak verilen malların alımı, imal veya inşası ile ayrıca bir bedel tahsil edilmeksizin müşterilere verilmesi işleminin aynı dönemde gerçekleşmesi halinde, bu mallarla ilgili olarak yüklenilen ve öncelikle “indirilecek KDV” hesabına alınmış olan KDV’den, satışı yapılan malın tabi olduğu orana isabet eden kısım dışındaki tutar, “indirilecek KDV” hesabından çıkarılarak gider hesaplarına intikal ettirilecektir.

- Promosyon ürününün satın alındığı yada işletmede imal veya inşa edildiği dönemde değil de, daha sonraki dönemlerde müşterilere verilmesi halinde ise bu ürünlerle ilgili olarak malların satın alındığı, imal veya inşa edildiği dönem beyannamesinde “indiri­lecek KDV” olarak beyan edilen tutardan, satışı yapılan malın tabi olduğu orana isabet eden kısmın düşülmesinden sonra kalan tutar, ürünlerin ayrıca bir bedel alınmaksızın teslim edildiği dönem beyannamesinin 30. satırına dahil edilerek be­yan edilecek ve aynı miktar gider veya maliyet hesaplarına alınacaktır.

Promosyon ürünü için yüklenilen vergiden indirim konusu yapılacak kısım;

formülü ile hesaplanacak, artan kısım gider veya maliyet olarak dikkate alınacaktır.

11- Fatura veya Benzeri Belgelerde Ayrıca Gösterilmeyen KDV

KDV Kanunu’nun 58. maddesine göre mükellefçe indirilebilecek KDV gelir ve kurumlar vergisi matrahlarının tespitinde gider olarak kabul edilmemektedir.

Madde hükmünün mefhumu muhalifinden hareketle, mükellefçe indirilemeyecek KDV’nin gelir ve kurumlar vergisi açısından gider yada maliyet unsuru olarak dikkate alınması gerekmektedir.

KDV Kanunu’nun 34. maddesinde belirtilen vergi indiriminin şekilsel şartlarından birisi olan verginin belge üzerinde ayrıca gösterilmesi zorunluluğuna uyulmaması halinde, mükellefçe esasta indirilebilecek KDV, şekil şartlarına uyulmaması nedeniyle indirilemeyecek KDV haline gelmektedir.

Bu çerçevede, indirimin yapılabilmesi için gerekli olan şekilsel şartlara uyulmaması nedeniyle indirilemeyecek hale gelen KDV’nin, Kanun’un 58. maddesine göre gelir ve kurumlar vergileri açısından gider yada maliyet unsuru olarak dikkate alınması gerekmektedir.