0
7- İşi Bırakan Mükelleflerin İndiremedikleri KDVyi Gider Yazabilecekleri
KDV Kanununda, işi bırakan mükelleflerce yüklenildiği halde indirim konusu yapılamayan ve işi bırakma nedeniyle indirim olanağı da kalmayan KDVler hakkında yapılacak işlem konusunda özel bir düzenleme bulunmamaktadır. Yüklenildiği halde indirilemeyen ve işi bırakma nedeniyle de bir daha indirilmesi mümkün bulunmayacak hale gelen KDVnin mükelleflere iadesi, iade hakkı doğuran işlemler hariç kanunen mümkün bulunmamaktadır.
Maliye Bakanlığı, işi bırakan mükelleflerce yüklenildiği halde indirilemeyen KDVnin GVK ve KVK yönünden gider olarak dikkate alınması gerektiği görüşünde olup, bu doğrultuda verdiği iki özelgenin özeti aşağıdadır:
Türkiyede dar mükellefiyet esasında vergilendirilmekte iken işini bırakan bir kurumun, Türkiyede yüklenip indiremediği KDVyi kurumlar vergisi yönünden gider yazması mümkün bulunmaktadır.([1])
31.12.2000 tarihinde faaliyetini terk eden mükellefin indirim yoluyla gideremediği vergilerin 2000 yılına ait gelir vergisi matrahının tespitinde gider veya maliyet unsuru olarak göz önüne alınmasında bir sakınca yoktur.([2])
8- Tahsil Edilemeyen KDV İçin Şüpheli Alacak Karşılığı Ayrılabileceği
Uygulamada tereddüt yaratan konulardan birisi de, hesaplandığı halde tahsil edilemeyen KDV için şüpheli alacak karşılığı ayrılıp ayrılamayacağıdır. KDV, ekonomik faaliyetlerin doğal bir sonucu olarak ortaya çıkan ve işletmenin alışları sırasında ödediği, işletme alacaklarının bir unsurunu teşkil eden ve doğrudan doğruya mal teslimi veya hizmet ifasından kaynaklanan bir alacaktır. Dolayısıyla, mal ve hizmet satışı üzerinden hesaplanan ve tahsil edilemediği halde beyan edilen KDV, satıcı mükellefler yönünden mal ve hizmet satışından doğan bir alacak niteliğine dönüştüğünden, KDVden doğan alacaklar için de şüpheli alacak karşılığı ayrılması gerekir. Konu ile ilgili olarak 334 Seri No.lu VUK Genel Tebliğinde aşağıdaki açıklama yapılmıştır.
[1] MBnin, 17.12.1997 tarih ve 54944 sayılı Özelgesi.
[2] MBnin, 12.04.2001 tarih ve 20161 sayılı Özelgesi.