KDV genel uygulamasındaki yeni düzenlemeler-1

18.01.2024 tarihli ve 32433 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 49 Seri No.lu Tebliğ değişikliği ile Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğ ile aşağıdaki konularda düzenlemelerde ve değişikliklerde bulunulmuştur.

- Sanal veya fiziki ortamda satılan kart, şifre ve kodlardaki KDV uygulamasının usul ve esasları belirlenmiştir.

Türkiye'de ikamet etmeyenlere özel fatura (bavul ticareti) ile yapılan satışlarda) istisna uygulanacak asgari tutar 2.000 TL'den 10.000 TL'ye; Türkiye'de ikamet etmeyenlere KDV hesaplanarak yapılan satışlarda (yolcu beraberi eşya) istisna uygulanacak asgari tutar 100 TL'den 1.000 TL'ye yükseltilmiştir.

-Uluslararası taşımacılık kapsamında, taşımacılık faaliyetini yürütenlerin yetki belgesine sahip olması ve araçlarının bu yetki belgesine kaydedilmesine ilişkin açıklamalar yapılmıştır.

Tebliğin 'Kart, Şifre, Kod ve Benzerlerinin Satışında KDV Uygulaması'na ilişkin düzenlemeleri özetle aşağıdaki gibidir.

Kart, şifre, kod ve benzerlerinin satışında KDV uygulaması

1. Genel Açıklama

Kart, şifre ve kodlar (aktivasyon kodu, e-pin kodu, oyun kodu, dijital ürün kodu, cüzdan kodu, hediye kartı/çeki ve benzeri mahiyette olanlar), sanal ortamda (yayın platformları, oyun siteleri, uygulama mağazaları gibi) pazarlanan bilgisayar programı, oyun, uygulama, müzik, yayın ve eğlence gibi ürün ve hizmetlerin temin edilmesinde kullanılabildiği gibi, sanal veya fiziki mağazalarda güvenli alışveriş yapılmasında da kullanılabilmekte olup, bu kart, şifre ve kodlar sanal ortamda veya fiziki olarak satılabilmektedir.

Bahse konu kart, şifre ve kodlar, belirli bir ürün veya hizmetin karşılığını oluşturabildiği gibi bunları çıkaranlar nezdinde ürün veya hizmet satın alınabilmesine yönelik sanal bir satın alma gücünü de temsil edebilmektedir.

2. Karşılığı belirli bir ürün veya hizmet olan kart, şifre ve kodlarda KDV uygulaması

Bazı kart, şifre ve kodlar belirli bir ürün veya hizmeti temsil etmekte olup, henüz aktive edilmemiş olsalar bile, bunlar ile bir başka ürün veya hizmetin temini mümkün olmamaktadır. Sanal ortamda veya fiziki olarak mağazalarda satılan bu kart, şifre ve kodların yurt dışından ithali veya Türkiye'de satışı KDV'ye tabidir.

Bu kart, şifre ve kodların;

-Türkiye'de mukim olanlar tarafından yurt dışı mukimi firmalardan temin edilmesi halinde, bu işleme ilişkin KDV'nin Türkiye'de mukim olanlar tarafından sorumlu sıfatıyla 2 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan edilip ödenmesi,

- Türkiye'de mukim olup KDV mükellefi olmayan gerçek kişiler tarafından yurt dışı mukimi elektronik hizmet sunucularından sağlanması halinde, bu işleme ilişkin KDV'nin yurt dışı mukimi firma tarafından 3 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan edilip ödenmesi,

-Türkiye'de satılması halinde hesaplanan KDV'nin satıcı firmalar tarafından 1 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan edilmesi,

gerekmektedir.

-----------------

Kaynak: TÜRMOB