Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) Sistemi Nedir?

0

Geçen hafta sizlere elektronik tebligatın ne olduğu ve kimler için zorunlu olduğu konusunda yazdım. Bu hafta ise; elektronik tebligat için zorunlu olan Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) sisteminden bahsedeceğim.

Geçen hafta da bahsettiğim üzere, KEP; elektronik iletilerin, gönderimi ve teslimatı da dahil olmak üzere kullanımına ilişkin olarak hukukî delil sağlayan, elektronik postanın nitelikli şeklini ifade etmektedir.

KEP sistemi ise; bir elektronik iletinin tarafları veya muhatapları arasında KEP hesabı vasıtasıyla hukukî ve teknik güvenliğe sahip bir şekilde gönderilip alınmasını sağlamak ve güvenli iletişimde bulunmak gibi amaçlarla kullanılır.

KEP hesabının, hesap sahibi tarafından kendi nam ve hesabına kullanılması esastır. Hesap sahibinin tüzel kişi olduğu durumlarda; KEP hesabı, Kayıtlı Elektronik Posta Sistemine İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik hükümlerinde belirtilen şekilde yetki verilmiş olan işlem yetkilisi tarafından hesap sahibinin nam ve hesabına kullanılır. Hesap sahibi olan tüzel kişi istediği zaman işlem yetkilisini değiştirebilir.

Anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlere elektronik yolla tebligat yapılması zorunlu olup, bu şirketler tarafından KEP' in kullanılması gerekmektedir.

Ayrıca, KEP' in kullanılacağı diğer bir alan Türk Ticaret Kanunu'nda (TTK) düzenleme altına alınmıştır. TTK'nın 18. maddesinin 3. fıkrasında; tacirler arasında, diğer tarafı temerrüde düşürmeye, sözleşmeyi feshe, sözleşmeden dönmeye ilişkin ihbarlar veya ihtarların noter aracılığıyla, taahhütlü mektupla, telgrafla veya güvenli elektronik imza kullanılarak KEP sistemi ile yapılacağı düzenleme altına alınmıştır.

Yine, TTK'nın 1525. Maddesinin 1. fıkrasında; tarafların açıkça anlaşmaları ve 18. maddenin 3. fıkrası saklı kalmak şartıyla, ihbarlar, ihtarlar, itirazlar ve benzeri beyanlar; fatura, teyit mektubu, iştirak taahhütnamesi, toplantı çağrıları ve bu hüküm uyarınca yapılan elektronik gönderme ve elektronik saklama sözleşmesinin, elektronik ortamda düzenlenebileceği, yollanabileceği, itiraza uğrayabileceği ve kabul edilmişse hüküm ifade edeceği hüküm altına alınmıştır.

KEP hesabı almak isteyen gerçek veya tüzel kişilerin Kayıtlı elektronik posta hizmet sağlayıcısı (KEPHS)'ye başvuruda bulunması gerekmektedir. KEPHS başvuru sahibinin kimliğini Yönetmelik'te geçtiği şekilde tespit ve kontrol ettikten sonra, KEP hesabı başvurusunu kabul eder ve KEP hesabını oluşturur.

SORULARINIZI BEKLİYORUZ

Her Perşembe sorularınızın cevaplarını bu köşede görmek isterseniz, sorularınızı gulden@turkyaman.com adresine gönderebilirsiniz.