Kan Uyuşmazlığının Sonuçları

Hamilelik döneminde kontrol edilmesi gereken ilk durum kan grubunun tespitidir. Bu testte anne adayının kan grubu ile Rh faktörü kontrol edilir. Rh bazı kırmızı kan hücrelerinde bulunan bir proteindir ve bebeğin sağlığı için önemlidir. Annenin Rh negatif bebeğin Rh pozitif olması durumunda kan uyuşmazlığı yaşanmaktadır. Bu durumda annenin bağışıklık sistemi bebeğin Rh pozitif hücrelerine yabancı bir madde olarak davranmakta ve antikor üretmektedir. Plesantadan bebeğe geçen bu antikorlar bebeğin kırmızı kan hücrelerini yok eder bu da sağlık sorunlarına neden olur.

Annenin Rh negatif olması durumunda babadan Rh proteinin alan bebek Rh pozitif olabilir. Plesantadan geçen anneye ait antikorlar bebeğin kan hücrelerini yok eder. Parçalanan kan hücreleri bilirubin seviyesini arttırır ve bebekte sarılık görülür. Bebeğin kanında bulunan bilirubin seviyesi doğuma yakın dönemde en yüksek seviyeye gelir. Genel olarak ilk doğan bebekler anneleri ile olan kan uyuşmazlığından etkilenmezler bunun nedeni antikor üretiminin zaman almasıdır. Ancak sonraki bebeklerde olumsuzluk yaşanır.

Hamileliğin ilk döneminde yapılan kan testleri ile uyuşmazlık durumu tespit edilebilir. Bu aşamada bir uyuşmazlık varsa gerekli tedaviler uygulanır. Zamanında tespit edilmeyen durumlarda beyin hasarına yol açabilecek düzeyde sarılık vakaları görülür.

Ayrıca bebekte sıvı birikmesine bağlı olarak şişkinlikler görülür. Zihinsel işlev, hareket, işitme ve konuşma ile ilgili olarak nöbetler yaşanabilir.