İzaha Davet ve Şartları

İzaha davet Vergi Usul Kanununun 370. maddesinde düzenlenmiş bir uygulamadır.

Vergi Usul Kanunu'nun 370. maddesinde 'Vergi incelemesine başlanılmadan veya takdir komisyonuna sevk edilmeden önce verginin ziyaa uğradığına delalet eden emareler bulunduğuna dair yetkili merciler tarafından yapılmış ön tespitler hakkında tespit tarihine kadar ihbarda bulunulmamış olması kaydıyla mükellefler izaha davet edilebilir' denilerek, mükellefe idare tarafından cezai bir işlem uygulanmadan önce bir söz hakkı verilmektedir.(1)

İzaha davet müessesesi, verginin ziyaa uğradığına delalet eden emareler bulunduğuna dair yetkili mercilertarafından yapılmış ön tespitlerle ilgili olarak aynı merciler tarafından mükelleflerden açıklama talepedilmesi olup, bu müessese, yapılan değerlendirmeler sonucunda vergi ziyaına sebebiyet vermediğianlaşılan mükelleflerin konuyla ilgili vergi incelemesine veya takdire sevk edilmesini önlemekte, vergiziyaına sebebiyet verildiği durumlarda ise belirli şartlar dahilinde indirimli ceza uygulanmak suretiylemükellefleri daha ağır müeyyidelerden korumaktadır.

Getirilen bu düzenleme ile İdare ve mükellefler arasındaki uyuşmazlıkların azaltılması, İdarenin zamanını daha etkin ve verimli alanlara hasretmesi, olayların gerçek mahiyetinin tespit edilmesine mükelleflerce daha çok katkıda bulunulması ve bu sayede vergiye gönüllü uyumun artırılması amaçlanmaktadır.

İzaha davetin şartları;


1- Yetkili merciler tarafından verginin ziyaa uğradığına delalet eden emareler bulunduğuna dair ön tespitin yapılmış olması gerekmektedir. Ön tespit öncesinde aşağıdaki şartlar bulunmalıdır.

- Ön tespitin ilgili olduğu konuya ilişkin olarak vergi incelemesine başlanılmamış olması,

- Ön tespitin ilgili olduğu konuya ilişkin olarak takdir komisyonuna sevk işleminin yapılmamış olması,

- Ön tespitle ilgili konu hakkında, tespit tarihine kadar ihbarda bulunulmamış olması,


2- Ön Tespitin, izaha daveti yapacak ve kendisine yapılan izahı değerlendirmeye tabi tutarak izahın konusu ile ilgili nihai karar verecek olan Gelir İdaresi Başkanlığı veya Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı bünyesinde kurulan komisyon (İzah Değerlendirme Komisyonu) tarafından yapılması gerekmektedir.

a) Vergi dairesi başkanlıklarında oluşturulacak komisyon, vergi dairesi başkanı veya grup
müdürünün başkanlığında, vergi dairesi müdürlerinden veya müdürlerden, defterdarlıklarda oluşturulacak komisyon, defterdar veya defterdar yardımcısının başkanlığında, gelir müdürü ile vergi dairesi müdüründen olmak üzere toplam üç kişiden oluşur.

b) Vergi Denetim Kurulu Başkanlığında ve Başkanlıkça uygun görülen Grup Başkanlıklarında oluşturulacak İzah Değerlendirme Komisyonu, Başkanlık tarafından biri komisyon başkanı olarak belirlenecek üç vergi müfettişinden oluşur. Ayrıca, söz konusu komisyonlar için yeteri kadar yedek üye seçilir.

3- İzaha davet yazısının tebliği tarihinden itibaren 15 gün içerisinde belirlenen komisyon tarafından ön tespit konusu ile ilgili olarak gerekli izahın yapılmasının istenilmesi gerekmektedir.

4- Süresinde yapılan izahın, komisyonca en geç 10 gün içinde değerlendirilerek sonuca bağlanması gerekmektedir.

a) Ziyaa uğratılmış olabilecek vergi tutarını doğrular nitelikteki izah üzerine; izahın yapıldığı tarihten itibaren 15 gün içerisinde hiç verilmemiş olan vergi beyannamelerinin verilmesi, eksik veya yanlış yapılan vergi beyanının tamamlanması veya düzeltilmesi, ödeme süresi geçmiş bulunan vergilerin, ödemenin geciktiği her ay ve kesri için, 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesinde belirtilen nispette uygulanacak gecikme zammı oranındaki izah zammıyla ödenmesi şartlarıyla vergi ziyaı cezası, ziyaa uğratılan vergi üzerinden %20 oranında kesilir.

b) Verginin ziyaa uğratılmadığına ilişkin yapılan izahın yeterli bulunması üzerine; mükellef
hakkında söz konusu tespitle ilgili olarak vergi incelemesine ve takdir komisyonuna sevk işlemi yapılmaz.

c) Verginin ziyaa uğratılmadığına ilişkin yapılan izahın yeterli bulunmaması üzerine; izahın yapıldığı tarihten itibaren 15 günlük süre sona ermeden mükellefçe; hiç verilmemiş olan vergi beyannamelerinin verilmesi, eksik veya yanlış yapılan vergi beyanının tamamlanması veya düzeltilmesi, ödeme süresi geçmiş bulunan vergilerin, ödemenin geciktiği her ay ve kesri için, 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesinde belirtilen nispette uygulanacak gecikme zammı oranındaki izah zammıyla ödenmesi şartlarıyla vergi ziyaı cezası, ziyaa uğratılan vergi üzerinden %20 oranında kesilir.

213 sayılı Vergi Usul Kanununun 359 uncu maddesinde yer alan fiillerle ziyaa uğratılmış olabileceğine ilişkin olması halinde izaha davet hükümleri uygulanmaz. Şu kadar ki, sahte veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge kullanma fiilinin işlenmiş olabileceğine dair yapılan ön tespitlerde, kullanılan sahte veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge tutarı; bir takvim yılında 100.000 Türk lirasını geçmemesi ve mükellefin ilgili yıldaki toplam mal ve hizmet alışlarının %5'ini aşmaması kaydıyla mükellefler izaha davet edilebilir.(2)

----------------------------

[1]ŞAHİN, Mustafa,' İzaha Davet Uygulaması', E-yaklaşım, Şubat 2020,Sayı:326.

[2]TÜRMOB, 2019/1 Yeminli Mali Müşavirlik Sınavı, 'Vergi Tekniği', Sınav Komisyon Cevapları, sayfa;14.