İşyeri kiralarında gerçek kişilerden kiralanan mülkler için yapılan vergi stopaj indirimi yüzde 20'den yüzde 10'a; tüzel kişilerden kiralanan mülkler için ödenen KDV oranı ise yüzde 18'den yüzde 8'e düşürüldü.
Söz konusu vergi indirimleri ekonominin işleyişi açısından olumlu bir gelişmedir. Çünkü gerçek kişilerden kiralanan işyerlerinin kirasını uygulamada mülk sahipleri net olarak almakta vergi ise ödenen net kira brüte dönüştürülerek ortaya çıkan değer üzerinde hesaplanarak vergi kiracı işletme tarafından Maliye'ye ödenir. Bu nedenle net kira brüte dönüştürülerek ödenirken yüzde yirmi olan vergi oranı yüzde 25 olmaktadır.
Örneğin aylık net 5.000.- TL tutarındaki kira yüzde 20 oranında stopaj vergisi hesaplandığında aylık kira 6.250.-TL'ya yükselmekte vergi stopajı olarak 1.250.-TL ödenmektedir. Yeni düzenlemeye göre net 5000.- tutarındaki kira yüzde 10 oranında vergisi hesaplandığında aylık kira 5.555,60 TL'ye yükselmekte vergi stopajı olarak 555,60 TL ödenmektedir. Bu düzenleme ile işletmelerin kira maliyeti azalmaktadır.
KDV oranında yapılan indirimin işletmelere katkısı tüzel kişilerden kiralanan yerler için ödenen KDV'nin tahsil edilen KDV'lerden mahsup edilmesi nedeniyle işletmelere katkısı yalnız finansman maliyeti açısından etkili olacaktır. Ancak kiracıların gerçek kişi olması durumunda kiralayanlara kirada yüzde 10 oranında indirim sağlayacaktır.
Hem vergi stopaj oranında hem KDV oranında yapılan indirimler ekonomik açıdan kiracı işletmelerin ve kiracı gerçek kişilerin maliyetlerinde düşüş sağlayacaktır.