İşyeri kira gelirleri

İşyeri kira gelirinin yıllık brüt tutarı 34.000 TL'yi aşması halinde, yıllık gelir vergisi beyannamesi verilecek. Ancak yıllık belli bir tutarın üzerinde işyeri kirası elde edenler,gelir vergisi ödemeyecekler hatta üste vergi iadesialacaklar. Buradaki vergi iadesi, işyeri kira ödemelerinden, yıl içinde yapılan yüzde 20stopajın mahsubundan kaynaklanıyor.

İŞYERİ KİRALARINDA VERGİ KESİNTİSİ

Kiranın, net olarak belirlendiği durumlarda, hem kiracının hem de mal sahibinin vergi yükümlülüğü bulunuyor. Bu tür kiralamalarda, kiracının netten brüte giderek kiranın gayrisafi tutarını hesaplaması gerekiyor.

Mal sahibinin de, 2018 yılında elde ettiği brüt (yani gayrisafi) kira tutarı 34.000 TL'yi aştığında, kira gelirinin tamamını, yıllık gelir vergisi beyannamesi vermek suretiyle, ilgili vergi dairesine beyan etmesi gerekiyor.

Yürürlükteki mevzuata göre, kiracı, kira tutarı üzerinden vergi kesintisi yapmak zorunda. Bu kesintiler, konut olarak kiralanan gayrimenkuller için söz konusu değil.

Kira tutarının net olarak belirlenmesi halinde, kiracının net olarak ödediği kira, brüt kiranın yüzde 80'i olmaktadır. Başka bir anlatımla, kiracı net kirayı ödedikten sonra ayrıca bir de gelir vergisi ödeyecektir. Yüzde 20 oranında olan bu kesinti ise net kira üzerinden hesaplanmayacak, netten brüte gidilmek suretiyle hesaplanacak.

NETTEN BRÜTE KİRA HESABI


Netten brüte hesaplama sırasında, Brüt Kira = Net Kira / 0,80 formülü uygulanır.

Kiracı, netten brüte hesaplama yapmak suretiyle bulduğu gelir vergisi tutarını, her ay ya da üç ayda bir muhtasar beyanname ile beyan edip, vergi dairesine yatırmak zorunda. Gayrimenkulünü kiraya veren kişinin, bu vergilerin beyan edilmeyişinden ya da vergi dairesine yatırılmayışından dolayı, herhangi bir sorumluluğu yok.

İŞYERİNİN BEDELSİZ KİRALANMASI

İşyerini bedelsiz yani kirasız dahi olsa oğluna, kızına, eşine, annesine, babasına, kardeşine, torununa, dedesine, büyükannesine tahsis edenler, emsal kira bedeliüzerinden kira geliri beyan etmek zorundadırlar.

HEM İŞYERİ HEM DE KONUT KİRA GELİRİ OLANLAR

2018 yılı konut kira geliri, 4.400 TL'yi aştığında beyanı gerekiyor. Maliye Bakanlığı'nın görüşüne göre; konut kirasının yanı sıra işyeri kira geliri de elde edenlerin;

- Konut kira gelirinden istisna düşülecek,

- İstisna sonrası tutar ile işyeri kira geliri toplanacak,

- Bu tutar 34.000 TL'yi aşıyorsa, kira gelirinin tamamı beyan edilecek. Aşmıyorsa, yalnızca 4.400 TL'yi aşan, konut kira geliri beyan edilecek.