Okuyuculardan Gelen Sorular- İşveren Tarafından İşyeri Nakli Yapılmak İstenmesi
Bir okuyucumuzdan gelen soru şu şekilde;
- Çalışmakta olduğum şirkette istemediğim halde başka bir şubeye gönderilmek isteniyorum. Nakli kabul etmemem halinde haklarım nedir?
İşverenin çalışma koşullarında değişiklik yapması 4857 sayılı İş Kanunu'nun 22. Maddesinde düzenlenmektedir. Madde uyarınca, İşveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir. Bu şekle uygun olarak yapılmayan ve işçi tarafından altı işgünü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamaz. İşçi değişiklik önerisini bu süre içinde kabul etmezse, işveren değişikliğin geçerli bir nedene dayandığını veya fesih için başka bir geçerli nedenin bulunduğunu yazılı olarak açıklamak ve bildirim süresine uymak suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir.
Getirilen bu düzenleme ile işçinin iş şartlarında esaslı değişikliği kabul etmemesi halinde işveren ya bu değişikliği yapmamak ya da iş akdini feshetmek zorunda kalmaktadır. Böylece işçi sadece kıdem tazminatı değil, sözleşmenin işveren feshine bağlanan bütün haklarını isteyebilmekte, iş güvencesi hükümlerinden yararlanma koşulları varsa feshin geçersizliğini ve işyerine iadeyi talep edebilme olanağını elde etmektedir. (Yargıtay 7. HD. E. 2016/29246- K. 2016/21366 )
Ancak, taraflar arasında imzalanan sözleşme ile işverene işçiyi başka yerde görevlendirme yetkisi verilmiş ise, bu hüküm geçerlidir. Fakat, yerleşik Yargıtay içtihatları uyarınca, işverence bu hak kötüye kullanılmamalıdır. İşin başkalaşması, ağırlaştırılması ya da esaslı değişiklikler yapılması halinde Yargıtay işverenin yaptığı değişikliği geçersiz saymaktadır. Ancak, işverence işyeri nakli suretiyle yapılan değişikliğin işçi yararına olması halinde (örneğin; yeni adresin işçinin ikametgahına daha yakın olması gibi) işçinin tazminat taleplerini kabul etmemektedir.
Bununla birlikte Yargıtay, nakil yetkisi sözleşmeden kaynaklansa dahi, işverenin bu nakil yetkisini kötüye kullanılıp kullanmadığının keyfilik ve nesnellik açısından denetime tabi tutulması gerektiği görüşündedir. Zira işverenin sözleşmeden kaynaklanan değişlik yapma yetkisi sınırsız değildir. Bu yetkinin keyfi kullanılmaması gerekir.
Yine, T.C. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nin 2004/27850E., 2005/18819 K. Sayılı kararında; iş akdinde nakil serbestisi bulunmasına rağmen işveren tarafından yol parası verilmemesi ya da servis sağlanmaması halinde, işçinin kendi ücretinden fedakarlık yaparak yol parasını karşılamasının beklenemeyeceği, yol parası verilmediğinden işçinin iş şartlarında ağırlaşma olduğunun kabulü gerekeceğine karar verilmiştir.
SORULARINIZI BEKLİYORUZ
Her Perşembe sorularınızın cevaplarını bu köşede görmek isterseniz, sorularınızı gulden@turkyaman.com adresine gönderebilirsiniz.