Yapay zeka her geçen gün hayatımızda daha da önemli bir yer kaplıyor. Bu teknolojiyi hem dolaylı hem de doğrudan kullanmayan birey ve kurum sayısı neredeyse yok denecek kadar az. Yapay zekanın günlük hayatta kullanımının yaygınlaşması ile birlikte özellikle finansal teknoloji alanlarında kullanılan kimlik ve yüz tanıma teknolojilerine karşı deepfake ile gerçekleştirilen ataklar her geçen gün artıyor. Bu teknolojilerin ortaya çıkardığı güvenlik açıkları kurumları ciddi anlamda tedbir almaya yönlendiriyor.
Regula ve Sapio Research Almanya, Meksika, Birleşik Arap Emirlikleri, Singapur ve ABD gibi birçok farklı bölgeden ülkeden havacılık, kripto, finansal hizmetler-fintek, sağlık, kolluk kuvvetleri, teknoloji ve telekomünikasyon alanlarında faaliyet gösteren toplam 575 karar verici ile bir araştırma yaptı. Bu araştırmanın sonuçlarına göre, dünya çapındaki işletmelerin yüzde 92'si son 12 ayda kimlik dolandırıcılığı yaşadı. Deepfake ile hazırlanmış video içeriklerin yanı sıra, kuruluşların yüzde 50'si de ses ile hazırlanmış deepfake içeriklere maruz kaldı. Bu oran iki yıl önce ise sadece yüzde 37 civarında seyrediyordu. Öte yandan işletmelerin yüzde 58'i sahte veya değiştirilmiş belgelerle dolandırılırken, bu rakam bir önceki yıl yüzde 49 civarındaydı. Dolayısıyla her geçen gün artan saldırılarla karşılaşılan bu dönemde, hem daha önceden varolan, hem de güncel teknolojilerle hızla değişen yeni tehditlere cevap oluşturabilecek proaktif çözümler ön plana çıkıyor.
Kurumlar da risk altında
Aynı araştırmaya göre, deepfake içerikler yüzünden sektörler genelinde, işletmeler ortalama 450 bin dolar kayıp yaşadı. Bu işletmelerin yüzde 28'i kayıpların 500 bin dolar seviyesini aştığını bildirdi. Araştırmada finansal hizmetler sunan işletmeler ortalama 600 bin dolar kayıp yaşarken, finteklerin kaybı ise 630 bin doları geçti.
Özellikle bankacılık tarafında hem video hem de ses ile hazırlanan sahte içerikler yüzünden ciddi güvenlik açıkları yaşanabileceğine dikkat çeken Sodec Technologies Genel Müdürü ve Kurucu Ortağı Hasan Dertli, “Müşterilerin en büyük beklentisi bir çağrı merkezi ya da müşteri temsilcisine ulaştıklarında işlemlerinin kolayca çözülmesi, ancak bunun yanında güvenlik konusu göz ardı edilebiliyor. Deepfake ve ses klonlama teknolojilerinin gerçekçi ses ve yüz manipülasyonlarını kolayca gerçekleştirebildiğine tanık oluyoruz. Deepfake teknolojisi, başkalarının yüzlerini kullanarak işlem yapılabilmesine olanak sağlıyor. Bunun kurumlar için olduğu kadar, bireyler için de büyük bir tehdit oluşturduğunu söylemeliyim. Özellikle bankacılık ve fintek alanlarında, başkasının yüzüyle yapılan işlemler ciddi güvenlik riskleri taşıyor” dedi.
Sosyal medya kimlik sahteciliği için en büyük tehditlerden biri!
Sosyal medyada her şeyi paylaştığımızı ve güvenli sistemler olmadığında bu verilerin farklı amaçlarla kullanılabileceğini belirten Hasan Dertli, “Güvenlik açıklarına karşı yalnızca kurumların değil, bireylerin de önlem alması gerekiyor. Sosyal medyada paylaşılan basit bir fotoğraf vaya ses kaydı bile gelişmiş yapay zeka teknolojileri sayesinde kimlik sahteciliğinde kullanılabilecek ciddi bir tehdite dönüşebilir. Bireysel paylaşımlara dikkat edilmeli” şeklinde görüş belirtti.
Yapay zeka araçlarının güçlenmesiyle uzaktan müşteri ediniminin birçok riski de barındırmaya başladığına vurgu yapan Hasan Dertli sözlerini şu şekilde bitirdi:
“Banka ve finans kurumları özellikle pandemiden sonra uzaktan müşteri edinimi yöntemini yoğun bir şekilde kullanıyor. Kullanıcıların talepleri de kurumları daha kolay ve hızlı işlem yapılabilen altyapılara yönlendiriyor. Hız ve yapay zeka bir araya gelince müşteri deneyimi kolaylaşıyor ancak bu durum siber güvenlik risklerini de beraberinde getiriyor. Biz Sodec Technologies tam bu noktada iş ortaklarımıza güvenliği garanti ederek yapay zekanın getirdiği tatmin edici müşteri deneyimini sunuyoruz. Uzaktan veya yerinde fark etmeksizin müşteri edinimi süreçlerinde müşteri deneyimi ve güvenlik arasında mükemmel dengeyi sağlıyoruz. Benzersiz yapay zeka sistemlerimiz ile deepfake gibi teknolojiler ile gelecek her türlü saldırıya karşı müşterilerimizin elini güçlendiriyoruz.’