İş yeri kiralarında konut kiralarından farklı bir durum var. Çünkü iş yeri kiralarında yüzde 20 stopaj söz konusu.
İş yeri kirası ödeyenler, (basit usule tabi olanlar hariç) ödedikleri kiradan vergi kesintisi yapıyorlar. Yapılan kesinti da vergi sorumlusu sıfatıyla vergi dairesine yatırılıyor. İş yeri sahipleri ise kiracılarından aylık net olarak kiralarını alıyorlar.
YÜZDE 20 STOPAJ
Kiracılar, yaptıkları kira ödemelerinin brüt tutarı üzerinden yüzde 20 oranında gelir vergisi kesintisi yapıyorlar. Stopaj, gelecek aylara ya da yıllara ait olmak üzere peşin tahsil edilen kira bedeli üzerinden de yapılıyor.
Yapılan stopaj, yılsonunda beyan edilen kira geliri üzerinden hesaplanan vergiden mahsup ediliyor. Böyle olunca da aylık yaklaşık olarak 11 bin lira kira gelirine kadar ödenecek vergi çıkmıyor. Bu durum, yapılan stopajdan kaynaklanıyor.
YÜK AZALIYOR
Örneğin, 2015 yılında yıllık 24 bin lira işyeri kirası elde eden birisi, bu gelirinden dolayı 2016 Mart ayında beyanname vermeyecek. Nihai vergilendirme yüzde 20 stopaj olacak.
2015 yılında yıllık 100 bin lira işyeri kirası elde eden birisi ise beyan sınırını aştığından dolayı beyanname verecek. Ancak stopaj nedeniyle ödenecek vergi çıkmayacak üste bir de iade alınabilecek.
Böyle olunca da düşük kira geliri olanın vergi yükü yüzde 20 olurken, yüksek kira geliri elde edenin vergi yükü, stopajdan dolayı daha düşük olacak.