Deneme süreli iş sözleşmeleri 4857 sayılı İş Kanunu'nun 15. Maddesinde düzenlenmiştir. Madde uyarınca; taraflarca iş sözleşmesine bir deneme kaydı konulduğunda, bunun süresi en çok iki ay olabilir. Ancak deneme süresi toplu iş sözleşmeleriyle dört aya kadar uzatılabilir. Yani, deneme süresi işçinin işe başlamasıyla kendiliğinden var olduğu kabul edilen bir hüküm olmayıp, ancak sözleşmede yer alması halinde taraflar deneme süresini ileri sürebileceklerdir.
Yargıtay, işverenin eski işçisi ile deneme süreli sözleşme yapmasına Medeni Kanun'un 2. maddesi anlamında dürüstlük kuralına aykırı olması nedeniyle itibar etmemektedir.
Deneme süresinin iş sözleşmesinde taraflar açısından eşit süre olması gerekmektedir. İşçi aleyhine, işveren açısından daha uzun süre öngörülmesi geçersiz sayılacaktır.
İş sözleşmesi, belirli ya da belirsiz sureli olduğuna bakılmaksızın deneme süresi içinde taraflarca, bu gerekçeye dayanılarak bildirim süresine gerek olmaksızın ve tazminatsız her an fesih edilebilir. İşçinin çalıştığı günler için ücret ve diğer hakları saklıdır. Ancak, deneme süresi içerisinde bir başka fesih nedeni göstererek sözleşmeyi fesheden taraf bu iddiasını ispatla yükümlüdür.
Deneme süresi içinde iş sözleşmesi feshedilmediği taktirde, işçinin tüm hakları fiilen çalışmaya başladığı tarihten itibaren hesap edilir.
Sosyal Güvenlik Kanunu uyarınca hizmet akdine tabi çalışan sigortalıların, sigortalılıkları çalışmaya başladıkları tarih itibariyle başladığından, işçinin deneme süresi içinde de sigorta kaydının yapılması zorunludur.
SORULARINIZI BEKLİYORUZ
Her Perşembe sorularınızın cevaplarını bu köşede görmek isterseniz, sorularınızı gulden@turkyaman.com adresine gönderebilirsiniz.