İlaç Alerjisi

Bizleri tedavi etmesi için kullandığımız ilaçlar bilinçsiz kullanıma bağlı olarak başımıza hastalıklardan daha büyük sorunlar açabiliyor.

İlaç alerjisi bir ilacın uygun dozda kullanımından sonra ortaya çıkan bağışıklık sistemini etkileyen ve öngörülemeyen bir reaksiyondur. Bu reaksiyonlar ciltte kaşınma, kızarıklık gibi basit sayılabilecek sorunlar ortaya çıkarırken bazen de nefes almayı engelleyen, kalp ve karaciğere olumsuz etki eden böylece hayati fonksiyonları tehdit edecek şoklar oluşturabilir.

İlaç alerjilerinin farklı belirtileri vardır. Bunların arasında kaşıntı, kızarıklık, nefes darlığı, burunda akıntı, tansiyon düşmesi, ishal, kusma, bilinç kaybı yer alır. Bu reaksiyonlar ilacın kullanımından kısa bir süre sonra ortaya çıkabileceği gibi karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını da etkileyerek haftalar sonra da ortaya çıkabilir.

İlaç alerjileri kişilerin bağışıklık sistemi ile ilgilidir. Kişinin çok fazla ilaç kullanması, genetik faktörler bu durumu etkiler. İlaç alerjilerinin tespitinde mutlaka alerji testi yaptırılmalıdır. Kişilerin alerjik reaksiyon gösterdikleri ilaçları kullanmaktan kaçınması bunun yerine alternatif ilaçlara yönelmeleri gerekir. Kişilerin tedavilerinde başka bir alternatif yöntem yoksa mutlaka alerjen olan ilaç grubunu kullanmaları gerekiyorsa ilaca karşı 'Duyarsızlaştırma' tedavisi uygulanabilir.

İlaçların genel olarak hepsinin alerjen etkileri vardır. Ancak en sık alerjik reaksiyon oluşturan ilaç grubu ağrı kesiciler ve penisilin grubu antibiyotiklerdir. Ayrıca kemoterapi ilaçlarının da alerjik etkileri görülmektedir.

İlaç alerjileri her yaşta görülebilir ancak erişkin bireylerde görülme sıklığı daha fazladır. Kişiler daha önce hiçbir sorun yaşamadıkları bir ilaca karşı alerjik reaksiyon geliştirebilirler.

Bazı durumlarda ise ilaca karşı olan reaksiyon ilaç alerjisiyle birebir aynıdır, ancak bu bağışıklık sistemi tarafından tetiklenmemiştir. Bu durum alerjik olmayan aşırı hassasiyet reaksiyonu olarak isimlendirilir.

Bu durumla ilişkilendirilebilen yaygın ilaçlar aspirin, görüntüleme testlerinde kullanılan boyalar, uyku ilaçlarıdır.

İlaç alerjisinde bazı risk faktörleri vardır ve risk grubundaki kişilerin ilaç alerjisi geliştirme olasılığının diğer kişilere göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bu riskler şunlardır:

Gıda alerjisi veya saman nezlesi gibi diğer alerji öyküsü bulunması,

Kişisel veya ailevi ilaç alerjisi öyküsü,

Yüksek dozlar, tekrarlayan kullanım veya uzun süreli kullanım nedeniyle bir ilaca daha fazla maruz kalma.

İlaç alerjisinden korunmak için kişinin alerjik olduğu ilaçların listesine sahip olması ve bir sağlık kuruluşuna gittiklerinde bunu mutlaka belirtmeleri önemlidir. Hastaların üzerlerinde alerjik oldukları ilaç gruplarının bilgisini içeren bir kart taşıması faydalı olur.