Horlama – Uyurken çevreye verilen rahatsızlık

Belki başlık biraz acımasız gelebilir ama horlayan bir kişiyle aynı odada uyumaya çalışmak kadar sinir bozucu pek az şey vardır. Hem kişiyi hem de çevresini rahatsız eden bu durumun nedeninin tespit edilmesi ve tedavi edilmesi sağlıklı bir uyku için gereklidir.

Horlama uyku sırasında havayollarının daralması ve gevşemesi sonucu hava akımının engellenmesi ile nefes alış verişinin gürültülü olmasıdır. Genellikle erkeklerde ve kilolu bireylerde görülür. Horlamanın kronik bir hal alması durumunda mutlaka doktora gözükmek gerekir.

Horlamaya neden olan bazı anatomik durumlarda bulunmaktadır. Alçak ve kalın bir damak yapısına sahip olmak havayolunu azaltan bir durumdur. Ayrıca kronik burun tıkanıklığı yaşayan kişilerde veya burun deliklerinde eğrilik bulunan bireylerde bu durumla daha sık karşılaşılır. Sırt üstü yatmak horlamayı arttırıcı bir durumdur. Aşırı kilo ve obezite durumu olan kişiler daha çok horlarlar. Ayrıca yaş aldıkça horlama yaygın olarak görülen bir durum haline gelir. Uyku apnesi olan kişilerde de horlama sorununa sıkça rastlanmaktadır. Horlamaya neden olan bir başka durum ise genetik faktörlerdir.

Horlamanın bazı belirtileri bulunmaktadır.

Uykudan nefes nefese uyanmak, sabah baş ağrısı ile kalkmak, gün boyunca hissedilen yorgunluk, yüksek tansiyon, kalp çarpıntısı gibi nedenler bu belirtiler arasındadır.

Horlamanın tedavisinde öncelikle buna neden olan etkenlerin tespit edilmesi önemlidir. Eğer tıbbi bir durum yoksa kişinin hayat tarzında yapacağı değişimler horlamanın engellenmesini sağlayacaktır.

Horlama sorunun önüne geçmek için yan yatmak ve başı yüksekte tutmak faydalı olacaktır. Horlama yastığı, horlama bandı veya horlama protezi gibi ürünler horlamayı engellemektedir. Uyku süresinin düzene sokulması, kilo sorunu varsa bununla ilgili aksiyon alınması faydalı olacaktır. Ayrıca egzersiz yapmak, alkol ve sigara kullanımını azaltmak da yapılması gerekenler arasındadır.

Eğer çevrenizdekilerin horladığınıza dair sözlerine itibar etmiyorsanız çeşitli tetkiklerle bu durumun ispatlanması da mümkün.

Örneğin MR röntgen ve CT taraması ile solunum yolundaki mevcut sorunların tespiti yapılabilmektedir.

Yine uyku çalışması ile uyku performansı izlenerek horlama durumunun takibi yapılmaktadır.