Birçok şehrimize büyük zarar veren 6 Şubat depremlerinin ardından hızla harekete geçen bakanlıklardan biri, Kültür ve Turizm Bakanlığı oldu. Depremin olağanüstü tahribatı ile yeri doldurulmaz insan kayıplarının yanı sıra tarihi eserler de büyük zarar gördü. Bakanlık bünyesinde oluşturulan ekipler, en zor zamanlarda en çabuk şekilde deprem bölgesindeki tarihî eserlerimizi koruma tedbirleri almak için çaba gösterdiler.
Bununla birlikte depremin şokunun atlatılmasını takiben Hatay gibi arkeolojik bakımdan hemen her döneme ait izlerin bulunduğu olağanüstü zengin geçmişe sahip merkezde arkeolojik kazı yapılması da Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı’nın öneri ve desteği ile kararlaştırıldı. Böylece Hatay Müze Müdürlüğü’nün başkanlığında ve Ankara Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Yavuz Yeğin’in bilimsel danışmanlığında kurulan ekiple Hatay’da arkeolojik kazı çalışmaları başlatıldı.
Hayat, Künk Sisteminden Ayrıntı (Hatay Kurtarma Kazıları Arşivi)
Hatay – Antakya’nın tarihî Kurtuluş Caddesi ve Saray Caddesi’nde başlatılan arkeolojik kazılar, St. Pierre Mağara Kilisesi’nin batı yamacında belirlenen alanda sürdürülmektedir.
Hatay, Künk Sisteminin Görünümü (Hatay Kurtarma Kazıları Arşivi).
Kazılar neticesinde geçmişi MS 1. yüzyıla uzanan St. Pierre (Aziz Petrus) Mağara Kilisesi ve çevresinin Roma ve Geç Antik Çağ’da çok yoğun kullanım gördüğü anlaşılmaktadır. Devam eden kazılarda kentin su iletim sistemiyle ilgili, on iki adet künk tespit edildi. Bunun yanında çoğunluğu Geç Antik Çağ’a ait seramikler, kandiller ve diğer küçük buluntular, çalışılan yamacın dönemi içinde çok ciddi bir yapılaşmaya sahne olduğunu göstermektedir. Alandaki mimari kalıntılar incelendiğinde MS 5 yüzyıla tarihlenen yapılardan oluşan bir organizasyonun olduğu göze çarpmaktadır.
Ankara Üniversitesi Öğretim üyesi Hatay Kazısı Bilimsel Danışmanı Doç. Dr. Yavuz Yeğin Hatay Müzesi Müdür Yardımcısı Ali Ateş ve ekip üyeleri.
Kazı çalışmalarında söz konusu alanın St Pierre Mağara Kilisesi’nin çevresiyle bir bütün oluşturan dini bir mekân olduğu görülmektedir. Çalışmalardan elde edilen ilk sonuçlara göre açığa çıkan bu mekânların Geç Antik Çağ’da St. Pierre Kilisesi çevresi sakinlerince kullanılan konut, dükkân vb işlevlere sahip yapılar olduğu anlaşılmaktadır.
Hatay Müze Müdürlüğü başkanlığında ve Doç. Dr. Yavuz Yeğin’in bilimsel danışmalığında devam eden arkeolojik kazı çalışmalarının ilerlemesiyle birlikte Antakya’daki alanda açığa çıkacak yapıların yerinde korunarak bir Arkeopark alanı olarak işlevlendirilmesi hedeflenmektedir.