Hasılat Esaslı Vergilendirme Usulünün uygulanacağı sektörler

Hasılat Esaslı Vergilendirme Usulünün uygulanacağı sektörler ve uygulanacak KDV oranın belirlenmesi

7104 sayılı kanununun 12'nci maddesiyle, KDV kanununun kaldırılan 38'nci maddesinin yerine 'Hasılat Esaslı Vergilendirme' başlıkla yeniden düzenlenmiş ve hasılat esaslı vergileme usulüyle ilgili sektörler ve meslek gruplarını belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkilendirilmiş olup, Bu yetkiyi Bakanlar Kurulu adına Cumhurbaşkanına kullanma yetkisi çerçevesinde; Cumhurbaşkanının Karar Sayısı 718 sayılı kararıyla; Hasılat Esaslı Vergilendirme Usulü Uygulanacak Sektör ve Vergi Oranı Hakkındaki Kararla belirlenmiştir. Bu kararda;

5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile 5393 sayılı Belediye Kanunu kapsamında belediyeler tarafından ruhsat verilen 'Toplu Taşıma hatlarını kiralayan, toplu taşıma hizmetini hizmet satın alma yoluyla ifa edenlerin' bu hizmetleri yerine getirenlerin gelirlerinin tamamı elektronik ücret toplama sistemleri aracılığıyla tahsil eden otobüs işletmeleri (belediyelerin otobüs işletmeleri ile doğrudan veya dolaylı olarak sermayesinin %51 veya daha fazlası belediyelere ait şirketler hariç) münhasıran il sınırları içinde otobüsle (sürücü dahil en az 18 oturma yeri olan) yapmış oldukları toplu taşıma faaliyetlerinde hasılat esaslı vergilendirme usulünü seçebileceklerdir. Söz konusu mükelleflerin hasılatlarına uygulayacakları KDV oranı % 1,5 olarak belirlenmiştir.

Mükelleflerin bu kapsamda vergilendirilmeleri için, münhasıran yukarıda tanımlanan faaliyetle iştigal etmeleri gerekmektedir. Bu faaliyetinin yanında başka faaliyette bulunan mükellefler bu uygulamadan yararlanamayacaklardır.

KDV ununa, 7104 sayılı kanunla yeniden ihdas edilen 38 inci maddede; Hasılat esaslı vergilendirme sistemini seçen mükellefler, bu sisteme geçmelerinden itibaren en az iki yıl sistemde kalmaları zorunlu oldukları yönünde düzenleme yer almaktadır.