Şirketlere sermaye açısından birçok avantaj sağlayan halka açılma, öncesinde gerçekleştirilmesi gereken bir dizi prosedür ve sorumluluğu içermektedir. Halka açılma süreci, halka arz öncesi hazırlık çalışmaları ve halka arzın gerçekleştirilmesi de dahil, halka arz sonrası yapılması gereken tüm çalışmaları içine alan bir süreçtir. Bu süreç şirketten şirkete ve piyasa koşullarına göre farklılık gösterebilmekte olup genel olarak 3-12 ay arasında değişebilmekte, bazı şirketler için ise daha uzun sürebilmektedir.
Halka arz yani halkı ortak olmaya çağırmak, talep edenlere pay satılması sürecini ifade eder ve bu süreç SPK hükümlerine tabiidir. Bir şirketin halka açılması için öncelikli olarak ihraççıya ve ihraç edilen sermaye piyasası araçlarına ilişkin bilgileri içeren bir izahname hazırlaması ve bu izahnameyi Sermaye Piyasası Kurulu'na onaylatması gerekmektedir. Dolayısıyla öncelikle başvurulacak yer Sermaye Piyasası Kurulu olacaktır.
Kurul'a yapılan başvuru sonrasında şirket, Kurul tarafından incelemeye alınır. Arz olunması istenen senetlerin SPK hükümlerine uygunluğu araştırılır, Kurul tarafından izahname ve sirkülerin ortaklığına bakılır. Kurul, izahnamede yer alan bilgilerin tutarlı, anlaşılabilir ve Kurulca belirlenen izahname standartlarına göre eksiksiz olduğunun tespiti halinde izahnamenin onaylanmasına karar verir. İzahnamenin onaylanmasına ilişkin başvuru, Kurul düzenlemelerine uygun olarak hazırlanmış izahname ve gerekli diğer bilgi ve belgelerin Kurula sunulmasından itibaren on iş günü içinde Kurul tarafından karara bağlanır ve sonuç ilgililere bildirilir. Ayrıca SPK tarafından çıkarılan VII-128.1 sayılı 'Pay Tebliği' madde 5/1'e göre payları ilk defa halka arz edilecek ortaklıkların mevcut ödenmiş ya da çıkarılmış sermayelerinin tamamının ödenmiş olması zorunludur.
Yapılan tüm incelemeler sonrasında verilen açıklamaların yeterliliğine ve gerçeği yansıttığına karar verilirse halka arz edilecek hisselerin kurula kaydı geçekleşir ve daha sonra hazırlanan izahname ve sirküler kullanılarak hisse senetleri halka sunulur. Yapılan tüm bu işlemler, şirketin ihraç etmiş olduğu menkul kıymetlerin kurul tarafından teminat altında olduğunu hisse senetlerini arz işleminin güvenilirliğini gösterir. Dolayısıyla bir şirketin hisselerini satın almadan önce şirketin iyice araştırılması, şirketin ihraç etmiş olduğu menkul kıymetlerin getirileri ve risklerinin incelenmesi, şirketin mali yapısı ve faaliyetlerinin araştırılması ve değerlendirilmesi yatırımcıya büyük avantaj sağlayacaktır.