Güvensiz ürünler

Uygulanan cezai işlemlere rağmen bazı şirketler güvensiz ürünleri piyasaya sürmekten alıkonamıyor. Haksız kazanç uğruna insan sağlığını hiçe sayarak, bu ürünleri piyasaya süren gözleri dönmüşler ne yazık ki aramızda cirit atıyor.

Ticaret Bakanlığı'nca, 2023 yılı temmuz ayı itibari ile toplam 940 parti ürün denetlenmiş. 2023 yılı temmuz ayı itibari ile toplam 940 parti ürün denetlenmiş, ürünleri güvensiz bulunan üretici ve ithalatçılara toplam 4.1 milyon lira idari para cezası uygulandı.

Konuya büyük hassasiyet gösteren, tüketicileri güvensiz ürün risklerinden korumak amacıyla Ticaret Bakanlığı sorumluluğunda bulunan başta kırtasiye, oyuncak ve çocuk bakım ürünleri olmak üzere tekstil, ayakkabı, mobilya, deterjan gibi ürünlere yönelik piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri yürütülmekte. Denetimlerde ürünler Avrupa Birliği mevzuatı ile uyumlu hale getirildikten sonra hazırlanan teknik mevzuattaki ölçütlere göre yetkilendirilmiş laboratuvarlarda incelenerek, tüketicilere Avrupa Birliği seviyesinde koruma sağlanıyor.

Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, ürün kontrolleri, risk analizleri çerçevesinde hazırlanan aylık denetim planları, tüketici şikayetleri ve diğer bildirimler doğrultusunda gerçekleşiyor. Bakanlık, güvensiz ürünlerin oluşturabileceği riskleri önleyerek tüketicilerin sağlık ve güvenliğinin korunması konusunda 'güvensiz ürüne sıfır tolerans' ilkesiyle hareket ediyor.

Denetimler sonucunda mevzuata uygun olmayan ürünlere piyasaya arzın yasaklanması, toplatma, bertaraf ve ayrıca idari para cezası yaptırımları uygulanmakta. Bu ürünlere ilişkin bilgiler Ticaret Bakanlığı Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi (GÜBİS) aracılığıyla www.guvensizurun.ticaret.gov.tr adresli internet sitesinden tüketicilerle paylaşılıyor.

Ticaret Bakanlığının açıklamasında, tüketicilerin güvensiz olduğundan şüphelendikleri ürünlerle ilgili Alo 175 Tüketici Danışma Hattı, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) ve Bakanlığın web sayfası üzerinden ihbar ve şikayet mekanizmalarını kullanarak bildirimde bulunmaları, piyasadaki güvensiz ürünlerin tespitine önemli katkı sağlayacağı vurgusu yapıldı.

Bu konuya tüketicilerin duyarlı olması gerekir. Şüpheye düştükleri güvensiz ürünleri, zaman kaybetmeden ihbar ve şikayetlerde bulunmaları gerekiyor. Haksız kazanç uğruna, her şeyi mubah gören bu zihniyete göz açtırılmamalıdır.