Güvenli Liman Altın

2005 yılının ikinci yarısı onsu 440-Usd olan altın fiyatları, yükseliş trendine girerek 2011 yılı ağustos ayında 1.877_Usd'yi görmüş ve tekrar düşüş trendine girerek 2018 yılı eylül ayında 1.1192-Usd'ye kadar gerilemişti. 2020 yılına onsu 1.550-Usd'den başlayan altın global koronavirüs pandemisinin de etkisiyle tekrar yükselmeye başlayarak 2011 yılındaki zirvesini de geçerek 2 ağustos 2020 tarihinde tarihi zirve yaparak 2.069-Usd seviyesini gördü. Buradan altındaki karlarını realize etmek isteyenlerin de satışları ile 1.910-Usd seviyesine kadar gevşedi.

Gelişmekte olan ülkelerdeki faiz artışlarının negatif seyri, ABD'de Kasım ayında sonuçlanacak olan başkanlık seçimlerinin sebep olacağı gerilimin global etkileri, ABD-Çin arasında yaşanan gerilimin artması ve buna yaşanan salgın ile ilgili ikinci dalga beklentilerinin de eklenmesiyle altına olan talep arttırmış durumda. Bu günlerde her ne kadar altın fiyatlarında bir gevşeme görülse de yukarıda saydığımız maddelerde herhangi bir pozitif gelişme olmadıkça altın fiyatlarının durulduğundan söz edemeyiz.

Başta ABD ve Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere, koronavirüs salgınının ektilerini azaltabilmek ve durma noktasına gelen ekonomilerini canlandırabilmek için açıklanan ekonomik paketlerin bir neticesi olarak ortaya çıkan likiditenin, alternatif yatırım araçlarının da getirilerinin düşük olması nedeni ile belirsizlik dönemlerinde güvenli liman olarak görülen altına kaymasına neden oldu.

Altın fiyatlarının bir ay gibi kısa sürede % 18'lik bir artış göstermesi, global kriz beklentisi ile yurtiçinde dövize olan talebin hızla artması, BİST'e satış getirdi. 1.190'lı seviyeleri birkaç kez test eden endeks altın fiyatlarının da hızla artmasının etkisiyle 1.000 puanın da altını test etti. Oradan gelen hızlı bir toparlanma ile tekrar 1.100'lü seviyelerin üzerine çıktı. Altın, döviz ve borsa endekslerinde oynaklık sürüyor. Bu tür kriz durumlarında anlık işlemler yapmamalı, haber akışları dikkatle takip edilmeli ve farklı enstrümanlardan oluşturulan portföylerde değer kazanan varlıklar realize edilerek portföyler çeşitlendirilmeli. Hedefine ulaşan varlıklar satılarak yerlerine orta ve uzun vadeli yatırımlar yapılmalı. Dünyadaki üretimin temel göstergelerinden olan Brent petrol fiyatı takip edilmeli. Ve en yakın risk olan ve pandeminin seyri, koranavirüs ile ilgili aşı ve ilaç çalışmaları yakından takip edilmeli. Borsada yatırım yapılacaksa, piyasa değeri defter değerinin altında olan, üreten, büyüyen şirketler tercih edilmeli.