Havalar iyice ısındı ve tatil sezonu başladı. Güneşle artık daha çok temas halindeyiz. Bronzlaşmak tatilin ayrılmaz bir parçası olarak düşünülse de güneş yanıklarına dikkat etmek çok önemli. Güneş yanıklarının ciltte oluşturduğu kızarıklık, ağrı gibi belirtiler ileride kalıcı hasarlar yaratabilmekte. Ayrıca güneşlenmek cilt yaşlanmasını da arttıran bir faktör.
Güneş koruyucu kullanmadan UV ışınlarına maruz kalmak cilt kanserini de tetikleyen bir durum. Güneş yanıklarının risk derecesi açısından en belirleyici etken UV indeksi. Bu değerin yüksekliği ciltteki yanık riskini arttırıyor. UV değeri ne kadar yüksek olursa güneşte kalma süresi az bile olsa yanık riski yüksek oluyor. UV değerinin en yüksek olduğu zaman ise gölgemizin boyumuzdan kısa olduğu saat aralığı. Bunun dışında sadece güneşte kalmak değil yüksek irtifalardaki spor dalları ile uğraşan kişilerde güçlü UV ışığına maruz kalıyor. UV ışığının yaklaşık %85'i kum ve sudan geri yansıyor.
Güneş yanıklarının iyileşme süresi uygulanan doğru tedavi ve kişinin diyabet hastası olması gibi durumlara bağlı olarak değişmekte. İyileşme sürecinde güneşten uzak kalmak, yanık olan bölgeleri kıyafetlerle kapatmak gerekli. Oluşan kabarcıkların enfeksiyon riski nedeniyle patlatılmaması gerekiyor. Ayrıca güneş yanığı olan kişilerin klorlu su nedeniyle havuza girmemesi gerekiyor.
Güneş yanıklarına karşı sadece güneşlenme zamanında değil dışarıda gölgede kalındığında bile koruyucu güneş kremlerinin kullanılması önemli. UV ışınlarına karşı korumalı güneş gözlüğü kullanmak ve şapka takmak bizleri UV ışınlarından koruyacak önlemler arasında.
Güneş yanıklarındaki ilk belirtiler; ciltte sıcaklık, şiddetli ağrı, şişme, kabarcıklar ve yanan derinin soyulmasıdır. İleri derecede güneş yanıklarında ateş, baş ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi gibi belirtiler ortaya çıkar.
Güneş yanığını geçirmek için uygulanacak en hızlı yol, soğuk su kompresidir. Yanık bölgeye soğuk suya batırılan havlu bastırılarak güneş yanığının olumsuz etkileri engellenebilir. Bunun yanında ek sıvı takviyesi almak önemlidir çünkü ciltte fazla miktarda sıvı kaybı yaşanır.
Güneş yanıklarını önlemek için seçilecek güneş kremleri UVA ve UVB ışınlarına karşı koruyucu olmalıdır. Bunun yanında içerisinde çinko oksit ve titanyum dioksit bulunan güneş kremler tercih edilebilir. Çocuklarda 50 faktör ve üstü kremler kullanılmalıdır. Cildi hassas ve aşırı güneşe maruz kalan kişiler 2 saat aralıklarla güneş kremi kullanmalıdır.